evcilkedi

evcilkedi mutfakta..... evcilkedi seyahatte.... evcilkedi heryerde...


Banoffee Pay


Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba. Hepinizin hem geçen şeker bayramı, hem de bugünkü cumhuriyet bayramı kutlu olsun. Çok istememe rağmen uzun süredir yeni tarif yazamadım. Kayınpederimin rahatsızlığı halen devam etse de, durum bir parça daha stabil hale geldi. Fırsattan istifade, uzun süredir göremediğim ailemi ziyaret etmek üzere Ankara'ma bir haftalığına da olsa gidip dönmeyi becerdim. Sıra, bulduğum kısa vakitlerde denemeyi başardığım bazı tariflerin yazımına geldi.

Banoffee pay, uzun süredir merak ettiğim ama ilk kez geçtiğimiz yaz başında tadabildiğim bir lezzet. İnternette yaptığım ufak bir araştırmada, ilk defa bir ingiliz pub'ında yapılıp servis edildiğini öğrendim. Oradan Amerika'ya kadar yayılmış ve hayli üne kavuşmuş bir tatlı. Avrupa'nın geri kalanı ve akdeniz havzasında pek bilinmiyor ve restoran menülerinde pek rastlanmıyor. Başlıca sebebi, ana malzemesi olan karamelleştirilmiş sütün (dulce de leche) kolay bulunamaması olsa gerek. Aslında bu ürünü evde hazırlamak mümkün. İlgilenen arkadaşlar Oya Hanım'ın tarifini (nane şurubu ilave etmeden, 2 kilo süte yarım kilo şeker ve 1/2 çay kaşığı karbonat ilave edip) deneyebilirler. Kaynatma süresi, sürekli karıştırmak kaydıyla yaklaşık 2 saat. Bir başka alternatif , teneke kutularda satılan yoğunlaştırılmış-tatlandırılmış süt kullanmak. Bildiğim kadarıyla yoğunlaştırılmış süt henüz Türkiye'de satılmıyor ama yurtdışındaki arkadaşlar bu yöntemi deneyebilirler. Aşağıda tarif edeceğim yöntem çok meşakkatli görünse de ortaya çıkan lezzet bütün zahmete değiyor emin olun.

Yoğunlaştırılmış-tatlandırılmış sütten dulce de leche elde etmek için, süt tenekesini en az 3 saat boyunca, üzerini en az üç parmak geçecek kadar suyla kaynatmak gerekiyor. Bu süre zarfında tencerede su azaldıkça eklemek ve su seviyesinin sürekli tenekenin üzerinde kalmasına dikkat etmek gerekiyor. Kaynayan suyun oluşturduğu ısı, tenekedeki sütün üzerinde basınç yaratıyor ve süt, içerisindeki şeker nedeniyle karamelleşip koyu bir kıvam alıyor. Kaynama süresi ne kadar uzarsa o kadar koyu kıvamlı bir karamel elde ediyorsunuz. Tencerenin üzerini hafifçe örtmek buharlaşmayı yavaşlattığı için su seviyesinin sabit kalmasına yardım ediyor. Kaynama süresinin sonunda ocağı kapayıp, süt tenekesini ancak su tamamen soğuduktan sonra çıkarmak
en emniyetli yöntem. En büyük sürprizi tenekeyi açtığınızda yaşıyorsunuz, şöyle bir manzara çıkıyor karşınıza:


Evet, tenekeyi kimin sıyıracağı her seferinde problem oluyor:-)

Bu yöntemi tehlikeli ya da çok oyalayıcı bulanlar için Zinnur'un sitesinde bahsettiği, D.Lebowitz'in fırın yöntemi önerilebilir. Bir başka alternatif ise yine yoğunlaştırılmış sütün, bu sefer cam bir kaba boşaltılarak 15 dakika süreyle mikrodalga fırında tutulması ve her 30 saniye bir karıştırılarak karamelleştirilmesi. Ben suda kaynatma yöntemini pek çok kez uyguladım ve herhangi bir sorun yaşamadım. Derin olması sebebiyle düdüklü tenceremi (kapağı olmadan) kullanıyorum ve her seferinde 3 tenekeyi birden kaynatıyorum. Böylelikle uzun süre bozulmadan kalabilecek ve gerektiğinde kullanılabilecek karamelim hazır oluyor.

Banoffee pay adını ana malzemelerinden alıyor. Banana (muz) ve toffee ( bir tür karamel), ya da coffee kelimelerinden oluşturulmuş. Lezzeti, bütün zahmetlerinize değecek mükemmel bir kombinasyon. Bendeniz de bu tatlıyı denemeden önce 3 saat boyunca teneke kutu kaynatmayı çok abes ve gereksiz buluyordum ama şimdi ayda iki sefer yaptığım bir iş haline geldi. Oluşan karamel, peynirli keklere ve dondurmaya da çok yakışıyor; güney amerika'da ekmeğe sürülerek de tüketiliyormuş. Bunlar şimdi aklıma gelenler, fazlası hayal gücünüze kalmış.
  • 2 adet muz
  • 1 poşet krem şanti
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1 paket burçak bisküvi
  • 75 gr eritilmiş tereyağ
  • 1 su bardağı karamelleştirilmiş süt

1 paket burçak veya başka bir kepekli bisküviyi rondoda ufalayıp eritilmiş tereyağıyla karıştırarak 24 veya 26 cm çapındaki kalıbınızın dibine bastırarak yayın. Kalıbı buzdolabına kaldırıp 1 poşet krem şantiyi soğuk sütle çırparak kremayı hazırlayın (dilerseniz kremaya ufak bir paket labne peynir ilave edebilirsiniz; peynirli keki hatırlatan güzel bir kontrast sağlıyor) . Tereyağı sertleşince kalıbı dolaptan çıkarıp üzerine karamelleştirilmiş sütü kaşıkla yayın. Yarım santimlik halkalara kestiğiniz muz dilimleriyle karamelin üzerini kaplayın. Çırpılmış krem şantiyi en üste sürüp kakao serpin. Tatlınızı muz dilimleriyle süsleyebilir ya da hindistan cevizi serpebilirsiniz. Buzdolabında en az 2 saat beklettikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.



20 Responses to “Banoffee Pay”

  1. # Anonymous Adsız

    Hey hosgeldin :) Cok sevindim döndügüne Tülincim. Herseyin basi saglik sonucta. Aslinda en büük hazinemiz degil mi?
    Banoffee payi yabanci bloglarda cok görürdüm. Ama simdiye kadar hic denemedim ve baska biryerde tatma sansim olmadi. Dulce de leche'i de sIklIkla anlatirlardi. Burada bulmak cok zor o nesneyi ya. Ama yogunlastirilmis ve tatlandirilmis süt var. Denemek icin bir engel kalmadi yani. Fotolar da ye beni diyor, hemen deneme listesine aliyorum :) Sevgiler  

  2. # Anonymous Adsız

    Tulin, bu payin minilerini ben de bir zaman once Ingilizce blogum icin yapmistim. Tadi gercekten cok guzeldi, benim gibi karamel asiklari icin harika bir tatli. Ellerine saglik.  

  3. # Blogger evcilkedi

    Nasıl da gözümden kaçmış Zinnur, halbuki ingilizce bloğuna da bakıyordum çoğunlukla. Sağol beni yönlendirdiğin için. Senin çikolata-karamel kombinasyonu da çok davetkar görünüyor. Ellerine sağlık.  

  4. # Blogger Zeynep M. TÖRE

    OZlemistim senin tariflerini.
    Gecmis olsun tekrar. Ankarama gelip donmussun ne guzel.
    Pay harika gorunuyor, ellerine saglik.

    Sevgilerimle.  

  5. # Anonymous Adsız

    Tülincim
    merhabalar,özlemiştim doğrusu
    Cumhuriyetimizin 83 .yılı kutlu olsun yolu cumhuriyetten geçenlerinde yolları açık olsun.
    BBBuuu muhteşem bir şey ellerinize sağlık deneyeceğim ayrıca sıyırmak için o çikolatayı oraya kadar gelirim yani :)
    kayınpederinize geçmiş olsun dileklerimle
    Sevgilerimle  

  6. # Blogger Nilay

    Tulincim merhaba, dulce de leche deyince akla Meksika gelmesi gerekir direkt. Burada dulce de lecheden pastalar falan cok yapiyorlar. Ayrica sekerlemeler, helvalar da yapiyorlar. Tabi bunu tortillanin uzerine surerek yiyenler de var. Ben bundan hic bahsetmemistim cunku ben hic yemiyorum. Cok asiri sekerli :(
    Orijinal ve en iyi dulce de leche keci sutunden elde edilir. Pastasi guzel oluyor gene de benim icin cok tatli olsa da, payi da elbette guzeldir.
    Sevgiler  

  7. # Blogger evcilkedi

    Merhaba Zeynepciğim, teşekkürler güzel sözlerin için. Bir dahaki gelişte inşallah görüşmek mümkün olur, ne de olsa yakındasın artık. Secvgi ve selamlar  

  8. # Blogger evcilkedi

    Merhaba Candan, ben de aranızda olmayı özledim doğrusu. Dönmek için güzel bir gün seçtim değil mi?:-) Hepimizin cumhuriyet bayramı kutlu olsun tekrar. Kutu sıyırma meselesinde misafirlere öncelik veriyoruz, hemen gel:-) Sevgiler ve teşekkürler  

  9. # Blogger evcilkedi

    Nilaycım hoşgeldin, demek oradaki dulce de leche çok şekerli. Kaynatma yöntemiyle elde edilen de epey tatlı ama sanki o kadar bayıcı değil. Yine de bazen iyi ki markette satılmıyor diyorum. Elde etmesi o kadar kolay olunca insan yemeden duramaz:-) Belki de o baharatlı yemeklerin acısını bu tatlı ile söndürüyorlardır. Sağol verdiğin bilgiler için, selamlar  

  10. # Blogger tata

    Sevgili Tülin, dönüsün muhtesem oldu. Biraz zahmetli gibi duruyor, fakat mutlaka denenecek, ellerine saglik!  

  11. # Blogger evcilkedi

    Teşekkürler Tata, karamel kısmını hazırlamak zahmetli ama eğer dolaba bir kaç kutu stoklarsan sonrasında yapması çocuk oyuncağı. Selamlar  

  12. # Blogger munevver

    Tülinciğim,çok şükür ki döndün tekrar.Muhteşem bir şey bu..Yalnız bir şey soracağım.Bu teneke kutulardaki yoğunlaştırılmış sütün miktarı ne kadar).Bizde Yunanistandan gelen kahveye konulan,bir seferlik yoğunlaştırılmış sütler var.Onlardan olmaz sanırım.Ben de bulamazsam kendim yapmaya çalışayım bakalım.Çok beğendim...Sevgiyle....  

  13. # Blogger evcilkedi

    Hoşgeldin Münevverciğim, bahsettiğin bir defalık paketler ne yazık ki bu tarif için uygun değil. Benim aldığım tenekeler yaklaşık 200ml süt içeriyor. Sadece yoğunlaştırılmış değil, yoğunlaştırılmış-şekerli süt olması lazım. Eğer ısmarlarsan "sweetened-condensed milk" diye geçiyor. Postada problem çıkarmayacağını bilsem ben seve seve yollarım ama malum, teneke kutulardan ve sıvılardan korkar oldu herkes. Kolay gelsin diyorum şimdiden. Sevgiler  

  14. # Blogger Behiye

    Tülin, tenekenin içini görünce ben çok şaşırdım şahsen:) Denemeyi çok istiyorum, azıcık korksam da:( Eğer yaparsam iletirim sonucu. Ellerine sağlık, teşekkürler.  

  15. # Blogger fethiye

    tulin, ben de slow cooker'da yaptim dulce de leche'yi, o da fena bir yontem degil ;)

    bu payi ilk defa duydum ve denemeyi dusunsem de cok agirmis gibi geliyor. Sagol uzun uzun anlattigin icin.  

  16. # Blogger evcilkedi

    Hoşgeldin Behiye, kutuyu ilk açışımda benim yüzümü görmeliydin:-) Su seviyesini kutunun üzerinde tuttuğun sürece korkmana gerek yok, ama sen amerikada olduğuna göre belki zahmete girmeden hazırını da bulursun. Eğer yaparsan yorumunu beklerim, teşekkürler şimdiden.

    Fethiyeciğim, akıl akıldan üstündür derler, sanırım sen en emniyetli yöntemle yapmışsın. Ellerine sağlık. Aslına bakarsan ben bu tatlının ağır olduğunu düşünmüyorum. Biraz tatlıca ama kalori değeri herhangi bir turtadan fazla değil. Yine de ufak dilimler halinde servis etmekte fayda var. Ayrıca muzun tadı garip bir şekilde karamelin şekerini dengeliyor, yerken insanın içi bayılmıyor yani.Sevgiler...  

  17. # Anonymous Adsız

    merhabalar,
    pay cok hos gozukmekte, ellerinize saglik. Sormak istedigim sey : karamellestirilmis sut" nedir ? ya da satiliyor mu acaba?? Sevgilerimle,
    Tulin  

  18. # Blogger evcilkedi

    Merhaba, karamelleştirilmiş süt tarifte belirttiğim gibi yoğunlaştırılmış-tatlandırılmış sütün farklı yötemlerle pişirilmesiyle elde ediliyor. Eğer yurt dışında yaşıyorsanız "sweetened condensed milk" olarak satılan konserve süt ürününü kaynatarak karamelleştirilmiş süt elde edebilirsiniz.Ya da eğer şanslıysanız, "dulce de leche" adı altında hazır olarak da alabilirsiniz. Bildiğim kadarıyla her ikisi de Türkiye'de henüz satılmıyor.  

  19. # Anonymous Adsız

    merhaba, bahsettiginiz teneke sut ne cesit bir sut acaba? Amerkada da ne adi altinda satilmakta, eger siz de burada iseniz?
    Sevgiler,
    Sema  

  20. # Blogger evcilkedi

    Merhaba Sema, ben Amerika'da değilim ama bir üstteki yoruma bakarsanız ingilizce hangi isimle satıldığını görebilirsiniz. Bildiğim kadarıyla carnation çok yaygın bir marka orada, hatta hazır "dulche de leche" bile satıyor olabilirler. Kolay gelsin  

Yorum Gönder


  evcilkedi







© 2006 <$Bloevcilkedi| Blogger Templates by GeckoandFly.
No part of the content or the blog may be reproduced without permission.