evcilkedi

evcilkedi mutfakta..... evcilkedi seyahatte.... evcilkedi heryerde...


Muhallebili Baklava


Bu tatlı tarifini de vereyim, tatlılardan bir süre uzak duracağım arkadaşlar! Bayram öncesi yaptığım muhallebili baklava, yine rumeliye özgü ama eminim başka yörelerde de değişik varyasyonları yapılıyordur. Ben yine vakitsizlikten hazır baklava yufkası kullandım ama klasik baklava hamurundan yufkalar açılarak da yapılabilir. İyi tarafı fazla tereyağ gerektirmemesi. İçindeki muhallebiden ötürü zaten nemli ve yumuşak bir tatlı oluyor. Ayrıca şerbetini de iyi çekiyor. Muhallebi için tencerenize 1 yumurta kırıp üzerine 1 kahve fincanı şeker, 2 çorba kaşığı pirinç unu ve 2 çorba kaşığı ince irmik koyup çırpın. Tel çırpıcı yardımıyla bu karışıma yarım kilo sütü ilave edip kaynayana kadar karıştırın. Ilınıncaya kadar bekletince epey koyu bir muhallebiniz olacak.

Şerbet içinse iki su bardağı şekeri bir bardak suyla ateşe koyup kaynatın, içine biraz limon sıkıp ocaktan alın. Soğuması için bir kenara koyun.

7-8 baklava yufkası için 125 gr tereyağını eritin. Yağladığınız yufkaları aşağıdaki resimde görüldüğü gibi dörder şeritlik parçalara bölüp içine hazırladığımız koyu muhallebiden dolu bir çorba kaşığı koyun.


Yufka şeritlerini muska böreği şeklinde katlayın. Muhallebinin dışarı taşmaması için köşelerin iyice kapandığından emin olun. Muskaları yağlanmış tepsiye dizip, 200 dereceye ısıttığınız fırına verin. Renkleri iyice sararınca fırından alıp, soğumuş olan şerbeti üzerlerine gezdirin ve ikinci bir tepsiyle kapatın. Soğuduktan sonra buzdolabına koyup, bir gece beklettikten sonra servis edin. Eğer muhallebisi dışına taşan muskalar varsa üzülmeyin, soğuyunca muhallebi tekrar katılaştığı için taşan kısımları kesip ayırabilir ve yine tatlıyı servise sunabilirsiniz. Afiyet olsun!

19 Responses to “Muhallebili Baklava”

  1. # Anonymous Adsız

    Tulin'cigim, Harika tariflerle geri gelmissin. Her serit, aralari yaglanmis bir kac yufkadan mi olusuyor?  

  2. # Anonymous Adsız

    selam...Çok güzel tarifler var.Ellerine saglık.sevgiler..  

  3. # Anonymous Adsız

    Kayisi pureli olani yemistim Tulin.. Buda cok guzel bir tarife benziyor. Ellerine saglik..  

  4. # Anonymous Adsız

    Sabirsizlikla beklenen tarif, nihayet!! Ellerine saglik Tulin'cim, cok guzel gorunuyorlar, bir firsat ciksa da yapsak dedirtiyorlar insana (firsat=yiyecek yeterli cogunlugun saglanmasi durumu), yada yapan olsa da yesek :) Yapilisinda 7-8 yufkadan bahsetmissin ya, once bunlar aralari yaglanarak ust uste mi konuyor, yoksa tek tek yufkalara mi sariliyor muhallebili ic, o kismi anlamadim. Ellerine saglik tekrar...Cok ozel bir tarif paylastin yine bizlerle ya, babaannecigine de malum olmustur, elbet..Selamlar, sevgiler  

  5. # Anonymous Adsız

    ellerine sağlık görünüm harika kolaylıklar Ebru  

  6. # Blogger munevver

    Oooo.Tülin,bir güzellik daha senden.Eline sağlık.İrmikli oluşu herhalde daha yoğun bir muhallebi elde etmemizi sağlıyor.İlk önce denenecekler arasına girdi ...Sevgiyle öpüyorum.
    nanelimon.  

  7. # Blogger evcilkedi

    Merhaba Mineciğim, epeydir görüşemedik. Şeritler tek kat yufkadan kesiliyor, muska şeklinde katlanırken de zaten yeterince yufka katı oluşmuş oluyor. Sevgiler

    Teşekkürler Yasmin, benden de sevgiler

    Merhaba Deniz, kayısı püreliyi hiç yemedim, çok değişik geldi. Umarım bu da senin hoşuna gider.

    Merhaba Türkmenciğim, dün aceleyle yazarken ayrıntılar gözümden kaçmış. 7-8 yufka ayrı ayrı yağlanıp kesiliyor. Tek yufkadan dört şerit çıkıyor, yani bereketli bir tarif. Son gidişimde neyseki babaanneciğime de benim elimden çıkanı tattırmak kısmet oldu:-) Teşekkürler içten sözlerin için, sevgiler  

  8. # Blogger evcilkedi

    Teşekkürler Ebru, sana da...

    Evet Münevverciğim, irmikli yapıp da soğutunca neredeyse bıçakla kesilecek kadar yoğun oluyor. Bir de hamurlar fırında pişerken muhallebi ısının etkisiyle yeniden yumuşadığı için, irmik ikinci defa katılaştırıcı vazifesi görüyor. Selamlar  

  9. # Anonymous Adsız

    ellerine sağlık.harika görüyor.

    seda
    tarifname.blogspot.com  

  10. # Blogger Hanife

    Cok canim cekti Tulin, ne guzel olmustur eminim..
    Baklava yufkasi dedigin filo yufka degil mi??  

  11. # Blogger DAMLA

    Tülin'cim ne güzel bir tarif bu... İrmikli herşeyi severim zaten:)
    Bu arada oğlum kısa bir Yunanistan seyahati yapıp döndü, harika kurabiyeler de getirdi. Blogumdan sana seslendim, tarifini biliyor musun diye... Bir ara uğrasana!...  

  12. # Blogger evcilkedi

    Tesekkur ederim Seda, ben de senin guzel bloguna goz atma firsati buldum.

    Evet Hanifecigim, filo yufkasi kullandim, agiz aliskanligiyla baklava yufkasi diyorum:-)

    Damla hosgeldin, senin bloga dun goz attim ama yorum birakamamistim. Bugun yetistim nihayet, email adresini verirsen tarifi postalarim. Selamlar  

  13. # Anonymous Adsız

    merhabalar..
    resimleri göremedim ama eminim tüm tarifler harika görünüyordur.görünüşü güzelse,bence tadı da güzeldir:)
    ellerinize sağlık..
    iyi geceler diliyorum..sevgiler..  

  14. # Blogger evcilkedi

    Merhaba Aysun, resimleri neden göremediniz acaba? Yine de teşekkür ederim peşinen güzel kabul ettiğiniz için:-)  

  15. # Blogger yemek vakti

    Selam,
    süper bir tarif.
    Insallah bi gün deniyecegim.
    Ellerine saglik!
    Sevgiler  

  16. # Blogger yemek vakti

    Selam,
    süper bir tarif.
    Insallah bi gün deniyecegim.
    Ellerine saglik!
    Sevgiler  

  17. # Blogger ArMeda

    Harika görünüyor şerbetli tatlılarada bayılırım ellerine sağlık sevgiler..  

  18. # Blogger Nilay

    Tatli enfes gorunuyor Tulincim. Bu sobiyete mi benziyor acaba? Dayanamayip yemeyecegimi bilsem yapardim cunku evimde hazir baklava yufkasi var :(  

  19. # Blogger evcilkedi

    Merhaba Nilay, şöbiyete benzediğini söyleyebiliriz ama emin ol çok daha hafif. En iyisi misafire yapıp mümkün olduğunca az yemek galiba:-)  

Yorum Gönder


  evcilkedi







© 2006 <$Bloevcilkedi| Blogger Templates by GeckoandFly.
No part of the content or the blog may be reproduced without permission.