evcilkedi

evcilkedi mutfakta..... evcilkedi seyahatte.... evcilkedi heryerde...


Enginar ve 3X3


Efendim, yukarıda gördükleriniz köydeki bahçeden özene bezene topladığım irili ufaklı enginar mahsulümüz. Enginar her yıl kökten yeni sürgünler veriyor ve geçen yıl bu sürgünleri seyreltmediğimiz için maalesef bu yıl hasat pek bereketli olmadı. Yine de gübresiz ve hiç bakılmamış halleriyle bu kadar ürün vermeleri bile bana yeter. Ufak boyları salatada, büyükleri ise sevgili Mine'nin Hülya Hanım 'ın tarifiyle yaptığı gibi enginarlı pilavda kullandım. Yine köyden eşimin dayısının bahçesinden gelen iç baklaları da ekledim. Çok lezzetli bir yemek oldu.


Bu arada markette bulup aldığım yabani enginarların da fotoğrafını aşağıya ekledim. Yaprak uçlarındaki sivri dikenler haricinde, tat ve görünüm açısından diğer enginardan bir farkı yok. Sadece ayıklarken dikkatli olmak lazım.

Pazarlarda ve büyük marketlerde ayıklanmış hazır enginar satışı sadece bize özgü bir şey olsa gerek. Aslında ne büyük kolaylık! Burada bütün olarak satılıyor, bu da ev hanımlarının ayıklama konusunda epey tecrübe kazandığının kanıtı. Ayıklamak sorun değil ama istediğim tarzda ürün bulamamak beni yoruyor diyebilirim. Büyük çanaklı, asma yaprağına sarıp dolma yapabileceğim tarzda bir enginara henüz rastlamadım. Kış aylarında güney ülkelerinden ithal ettikleri enginarlar bile, ayıkladığınızda çok minik kalıyorlar. Kısacası baharda Türkiye'de olup bol bol enginar yemek lazım...

Sevgili Mine , burada değişik tarifler duyup duymadığımı sormuştu. Şaşılacak şekilde, sadece zeytinyağlısı yapılıyor burada. Ona da "İstanbul usulü" diyorlar zaten. Etli ya da kıymalı pişirildiğini; dolma ya da tazelerinden kızartma yapıldığını hiç görmedim. Sanırım enginarla en fazla yemek çeşidini İtalyanlar ve biz Türkler yapıyoruz.

Gelelim uzun süredir cevaplayamadığım 3X3 oyununa. Sevgili Münevver, Calimero ve Ceylan aynı anda sobelemişlerdi beni. Gerçi 3 gün içerisinde cevaplanması gerekiyormuş ama benim açımdan mümkün olmadı bu. Özür dileyerek sorularınızı aşağıda cevaplıyorum arkadaşlar. Davetiniz için tekrar teşekkürler.
  1. Daha önce yaşadığınız 3 şehir: Ankara, öğretmenlik yaparken kısa süre kaldığım Bolu, ve son 7 senedir Atina.
  2. Tatil için gittiğiniz, gördüğünüz ve önerdiğiniz 3 yer: Olympos-Antalya, Kaş ve Tyrol-Avusturya
  3. Yaşamak istediğiniz 3 şehir: Ankara tabii ki benim favori şehrim. Küçük ve sakin beldelerde geçici süre kalmak isteyebilirim ama sürekli yaşamak için yine Ankara'yı seçerdim.
  1. Şu andaki mesleğiniz nedir: şu anda eşime eczanede yardımcı olmak dışında çalışmıyorum. Ama nereyi bitirdin derseniz: turizm işletme mezunuyum
  2. Dünyaya yeniden gelseydiniz hangi mesleği yapmak isterdiniz: Belgesel fotoğrafçısı olmak isterdim
  3. Kesinlikle "ben yapmazdım" dediğiniz meslek nedir: Büyük konuşmamak lazım ama bütün gün oturmayı gerektiren hiçbir işte çalışmak istemezdim.
  1. Yaşam felsefenizi oluşturan sözlerden biri: İşte bu zor bir soru, yaşam felsefem nedir acaba? Yaşadığım her koşula adapte olabildiğim için, herhalde yaşam felsefemin temeli "esneklik" olsa gerek.
  2. Bir kitaptan alınma, çok sevdiğiniz bir cümle veya paragraf: Kitaplarımın çoğunu Ankara'da bıraktığım için, yarım yamalak yazmak istemedim. Bu sorudan affımı istesem?
  3. Çok sevdiğiniz bir şiirin küçük bir parçası: Orhan Veli'nin tüm şiirlerini seviyorum

3 yemeği değişik arkadaşlara ithaf etmeye gelince, sanırım pek çoğumuz bu soruları hali hazırda cevapladı. Her ne kadar hepinizi daha yakından tanımak istemesem de; benim gibi vakit sıkıntısı çekenleri zor durumda bırakmak istemediğimden ,sevdiğim 3 tarifi aşağıya alacağım ve bu oyuna katılmak isteyen tüm arkadaşlara ithaf edeceğim.


Mayalı rulo pastayı tüm tatlı severlere,








Patlıcan kayığını meze severlere,










Deniz tarağı soslu spagettiyi de, tüm deniz ürünü severlere ithaf ediyorum. (Tarif sadece ingilizce blogda yayınlandı, bu sayfada da yayınlanacak...yani vakit bulabilirsem...)

13 Responses to “Enginar ve 3X3”

  1. # Blogger fethiye

    Tulincigim, dun Mine'yle konusurken baklali bulgur pilavindan cok memnun kaldigimi, bu sefer yapisimda da icine enginar ekleyecegimi soylemistim. Dun yaptim da hatta ;) Bak, sen de yapmissin bile! Ayni seyleri dusunup ayni seyleri yiyoruz, uzakta olsak da. Sevgiler.

    Sira bende, biliyorum. :)  

  2. # Blogger Hanife

    Aksam ustu zeytinyagli dola ici hazirladim. Minik yesim biberler almistim dun marketden, onlari dolduracagim. Icine yesillik, mantar ne bulduysam doldurdum, ahh dedim keske engunarda olsa koysam dedim:) Marketteki enginarlar o kadar gecmisti ki almadim o yuzden. Burada marketlere daha mi az geliyor ne anlamadim, Montreal'de daha cok rastlardim.
    Bahce guzellerinden benim icinde ye Tulin'cigim:) Afiyet olsun...  

  3. # Blogger Berceste

    Tazecik, kendi elinle yetiştirdiğin enginarı yemek ne büyük bir nimet! Çıtır çıtır görünüyorlar fotoğrafta bile! Ellerine sağlık!  

  4. # Blogger ipek

    Yazacaklarımı Dilek yazmış bile:))
    Onunla aynı şeyleri hissetmişiz; ben de bahçeden enginar toplama hakkındaki hayranlığımı yazacaktım tam. Nasıl da güzel görünüyorlar.
    benim sayfada da bir enginarlı pilav olacaktı, bir bak istersen:)
    Sevgiler
    İpek  

  5. # Blogger evcilkedi

    Evdeki ıvır zıvırlar bitince ilk iş senin pilavı deneyeceğim Fethiye. Enginarlısı bu kadar güzel olduğuna göre baklalısı kim bilir nasıl olur?:-)

    Egeli olarak enginarı çok özlediğini tahmin edebiliyorum Hanifeciğim. Burada da sezon dışında Mısır gibi güney ülkelerinden gelenleri satıyorlar ama hem çok beklemiş oluyor, hem de sanki başka cins; tadı bile aynı değil gibi geliyor bana. Bazen dondurulmuş alıyorum, hiç olmazsa onlar daha taze paketlenmişlerdir diye. Ama tazesinin tadi hiçbir şeyde yok! İnşallah Türkiye'ye gidişine kalır enginarlar...

    Dilekciğim gerçekten onların tazeliği hiçbir yerde yok. Keşke bütün hevesli olanlarımız bahçe sahibi olsak da yetiştirsek!

    Enginarlı pilavını sitede gezinirken görmüştüm İpek, bütün halleriyle daha göz alıcı göründüklerini itiraf etmem gerek:-) Senin bütün Girit tariflerine daha bir dikkatle bakıyorum zaten. Ellerine sağlık, selamlar  

  6. # Blogger tata

    Tülin'cigim, ne güzel olmus enginar yemegin. Ben de cok seviyorum, bir tek etlisini yemedim hic. Pilavlisina hic itirazim yok.
    Sevgiler  

  7. # Blogger evcilkedi

    Merhaba Tata, etlisini ben de hiç tatmadım henüz ama bir sonraki aşama o olacak gibi. Hala taze enginar bulunuyorken denemek lazım. Teşekkür ederim ziyaretin için, selamlar  

  8. # Blogger Selen

    Sevgili evcil kedi,
    Dün acemiashci'da da rastladım enginarlı pilav tarifine. Eski tarifler arasındaydı. Onunki enginar kaplı pilav gibiydi. Bir dahakine bu şekilde de denemek istersin belki, bir bak istersen. Sunumu o şekilde de yapılabilir ;)
    Ellerine sağlık. Ben de denemek istiyorum enginarlı pilavı.
    Patlıcan kayığı biz de bu yılbaşı menümüzde hazırlamıştık. Çok hoş bir lezzet.
    (şimdi farkettim İpek sana kendi pilavını tavsiye etmiş :) sen de bakmışsın bile) Neyse bu kadar yazdığım boşa gitmesin değil mi :)))
    Sevgiler  

  9. # Blogger munevver

    Ne mutlu sana,Tülin.Kendi mahsulünü tüketebiliyorsun.Olsun, az da olsa yeter.Geçen yıl balkonda domates yetiştirmiştim.Hastalandılar, 3 tane domates alabildim.O zevki tattım ama.
    Sen çok tecrübelisin bu konuda.İnşallah bahçem olursa,sana danışırım.
    Oyuna katıldığın için sağ ol.Ama,durumunu biliyorum,yazamasaydın da kırılmazdım ben.İnsanın üzerinde bir yük oluyor,yazamayınca.Bu konuda hoşgörülü olmak lazım.
    Nane Limon.  

  10. # Blogger Karabiber

    Merhaba,
    Ben enginarı çok severim. Ne kadar şanslısınız kendiniz yetiştirip taze taze kullanabilme şansınız var. Ben güzel enginar bulabilmek için neredeyse 2-3 semt pazarı geziyorum desem yeridir inanın.

    Görüşmek dileği ile.

    Karabiber  

  11. # Blogger evcilkedi

    Merhaba Selen, evet İpek
    in tarifi de çok güzel. Patlıcan benim de favorim, hele zeytinyağlı yapılınca.

    Münevverciğim teşekkür ederim. Geç de olsa cevaplayabildiğime sevindim. Bahçe hepimizin en büyük özlemi değil mi? Hele dışarıdan aldıklarımız gün geçtikçe daha şüpheli hale gelirken. Selamlar

    Hoşgeldin Karabiber, o dediğin durum burada da geçerli. Özellikle sebzeler o kadar uzak diyarlardan geliyorlar ki, iyisini bulmak zor oluyor. Selamlar  

  12. # Blogger Hanife

    Annem benim icin halsayip buzluga atacak. Hic olmazsa Deniz'in verdigi kofte tarifini yaparim diyorum.
    Iki gun once gruba da yazdim. Belki sen biliyorsundur, marinesini nasil yapabiliriz. Hani zeytinyagi icinde hafif haslanarak falan saklasak durur mu?
    Montreal'de her zaman gittigim Yunan marketinde donmusunu alirdim bende, tazesini bulamadigim zamanlar. Ama burada hic rastlamadim ne yazik ki.
    Sende gordukten sonra alip yaptim gecen gun, salatalarimda yedim afiyetle:)
    Sevgiler Toronto'dan:)  

  13. # Blogger evcilkedi

    Hanifeciğim, herşeyden önce gecikme için bağışla. Blogundaki email adresine bir mail attım. Umarım faydası olur. Sevgiler ve selamlar  

Yorum Gönder


  evcilkedi







© 2006 <$Bloevcilkedi| Blogger Templates by GeckoandFly.
No part of the content or the blog may be reproduced without permission.