evcilkedi

evcilkedi mutfakta..... evcilkedi seyahatte.... evcilkedi heryerde...


Karanfil ve Pekmezli Topkek


Az malzeme ile hafif ve yumuşacık bir kek elde etmek için yeni reçetem burada arkadaşlar. İlk seferinde yuvarlak kalıpta, ikincisinde ise 12'lik muffin kalıbında yaptım ve her ikisi de çabucak tükendi. Pekmez ve kahverengi şeker keke gerçekten çok güzel bir aroma kazandırıyor. Ölçüler amerikan cup ölçüleri ama 250ml alan bir su bardağı da kullanabilirsiniz. Kekin çok hafif bir dokusu olduğu için, muffin kalıbında yaparken kağıt altlıklar da koyabilirsiniz ama ben kalıptan çıkarmada sorun yaşamadım açıkçası. Oda sıcaklığında ve kapalı kapta 3-4 gün muhafaza edebilirsiniz. Kurumaması için açıkta bırakmayın.
  • 1 bardak+3/4 bardak un
  • 3/4 çay kaşığı karbonat
  • 1/2 çay kaşığı toz karanfil
  • 3 çorba kaşığı (yaklaşık 90gr) yumuşamış tereyağ
  • 1/2 bardak kahverengi şeker
  • 1 yumurta
  • 1/2 bardak pekmez
  • 1/2 bardak süt
üzeri için:
  • 60 gr bitter çikolata
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 çorba kaşığı pekmez
Fırınınızı 175 C'ye ısıtın. Un, karbonat ve karanfili harmanlayın. Oda ısısındaki tereyağını mikserle kısa bir süre çırpıp şekeri ekleyin. Bu kez şeker eriyinceye kadar, 2-3 dakika mikserle karıştırın. Yumurtayı ilave edip karışıncaya kadar tekrar çırpın. Pekmez ve sütü de ekleyip karıştırdıktan sonra, mikseri düşük hızda çalıştırarak un karışımını yavaş yavaş ilave edin.
Kek hamurunu yağlanmış kalıba döküp ısıttığınız fırına verin. Muffin kalıpları için 20 dk, yuvarlak kek kalıbı için de 30 dakika tuttuktan sonra, bir kürdan batırarak pişip pişmediğini kontrol edip fırından alın. 1-2 dakika kalıbın içinde beklettikten sonra tel ızgara üzerine çıkarıp soğumaya bırakın.

Glaze için, tereyağı ve ufak parçalara kestiğiniz çikolatayı bir cezveye koyun ve çok düşük ısıda eritin. Çikolata tamamen eriyince cezveyi ateşten alıp pekmezi ilave edip karıştırın. Tarifin orijinalinde bu karışıma neredeyse 1 su bardağı pudra şekeri eklenmiş ama ben kullanmadım. Karışımın kendi dokusu ve tadı bu haliyle de çok güzel. Glazeyi henüz ılık olan kek ya da keklerin üzerine kaşıkla gezdirin. Izgaranın altına bir parça yağlı kağıt sererseniz düşen damlaları kolayca toplayabilirsiniz. Kek daha ılıkken bir fincan kahve ile yemesi muhteşem! Afiyet olsun...

15 Responses to “Karanfil ve Pekmezli Topkek”

  1. # Anonymous Adsız

    Kedicim, pekmezli kekler cok güzel oluyormus, önceden bilmezdim; vallhi bloglardan ögrendim. Sen glazeyi de pekmezle yapmissin, cok ilgimi cekti. Üstelik icinde karanfil tozu gibi cok sevdigim birsey var. Bu aksam, olmazsa en gec yarin denemek üzere hazirlaniyorum sanki :)  

  2. # Blogger evcilkedi

    Mine'cim, o kadar pekmez yaptım kullanayım değil mi?:-) Aslına bakarsan pekmezin güzelliği bir yana, içindeki yağ oranının azlığı hoşuma gitti. Glazeye gelince, tadını öyle sevdim ki, başka malzeme aramam artık.
    Umarım bu tarif de hoşuna gider. Bir de pekmezli helva olsaydı....  

  3. # Anonymous Adsız

    hımmm harika görünüyor kekler.ellerine sağlık.

    seda
    tarifname.blogspot.com  

  4. # Anonymous Adsız

    Tülinciğim, ellerine sağlık. Ben her çeşit muffine bayılıyorum, bunu da denemek üzere listeme ekliyorum:)
    (Payı deneyemedim, bu konuda attığım maili almış mıydın acaba?)
    Görüşmek üzere, sevgiler.  

  5. # Blogger evcilkedi

    Tesekkur ederim Seda sagolasin.

    Behiyecigim maalesef mailin elime gecmedi. Uzuldum simdi. evcilkedi@yahoo.com adresim. Acaba tekrar yollamayi dener misin? Elimden gelen yardimi yapmak isterim. Tesekkurler  

  6. # Blogger ZeYNeP

    Tülin cim ellerine saglık, su sıralar bende muffinleri özlemişim değişik değişik denemeler yapıyorum, bu tarifi de deneyecegim hafta içi, sana tekrar yazarım..
    Ellerine saglık,
    Figen  

  7. # Blogger evcilkedi

    Teşekkür ederim Figen, izlenimlerini bekliyorum. Kolay gelsin, sevgiler  

  8. # Blogger munevver

    Tülinciğim,esmer şeker ve pekmez ve de karanfil.Kim bilir ne güzel kokmuştur.
    Eline sağlık.

    Tülin,senin Arnavut Böreğini yayınladım.Artık senin tarifinle yapıyoruz.Teşekkürler...  

  9. # Blogger evcilkedi

    Gerçekten hem mutfak hem bütün ev mis gibi kokuyor Münevvercim. Böreğe yer vermene de çok sevindim. Çok enfes görünüyor, ellerine sağlık. Sevgiler  

  10. # Anonymous Adsız

    Bu kek çok güzel oldu, biz çok sevdik :)

    Teşekkürler..

    Pandora  

  11. # Blogger evcilkedi

    Nerelerdesin Pandora, blogundan da mahrum kaldık. Herhalde işten vaktin kalmıyordu. Keki beğenmenize çok sevindim. Hele ufaklık sevdiyse mesele yok:-)Umarım gurme dünyası başarıyla devam ediyordur, kolaylıklar diliyorum  

  12. # Anonymous Adsız

    Evcilkedi,

    İşler güçler derken devam edemedim bloga, belki daha farklı bir mutfak blogu açarım sonra. Ama her zaman okuyorum seni ve diğer sevdiğim blogları :) Yılbaşına senin şu ıspanaklı kaşarlı tavukları gözüme kestirdim :) Çok selamlar..

    pandora  

  13. # Blogger evcilkedi

    Senden haber almak çok güzel Pandora, her zaman beklerim. Teşekkürler ziyaretin için:-)  

  14. # Blogger Behiye

    Tülinciğim nihayet topkeklerimi yaptım, kahvaltıda bir bir yiyorum:) Umarım iyisindir, çoktandır sesini duyamıyoruz. Teşekkürler, sevgiler.  

  15. # Blogger evcilkedi

    Afiyetler olsun Behiyeciğim. Bana da hatırlatmış oldun, epeydir yapamamıştım. İlk fırsatta bloga döneceğim, sevgiler  

Yorum Gönder


  evcilkedi







© 2006 <$Bloevcilkedi| Blogger Templates by GeckoandFly.
No part of the content or the blog may be reproduced without permission.