Her zaman kullandığım temel pandispanya tarifiyle bu defa "beyaz" bir pasta yaptım. Çikolatalı tarife daha önce yer vermiştim. Çilek, böğürtlen, frenk üzümü ya da likapanın çok yakışacağı bu beyaz pasta için epeyce beklemem gerekti. Burada orman meyveleri bulmak pek kolay olmuyor. İklim nedeniyle olsa gerek, üretimi yapılmıyor, ancak donmuş vaziyette ithal ürünler bulabiliyorsunuz. Ankara'daki bahçemizden özene bezene getirip diktiğim ahududu fideleri de, ne yazık ki bekleneni veremediler. Yazın termometrenin ulaştığı seviye düşünülürse, soğuğu seven bu bitkilere de hak vermek lazım. Geçenlerde markette gördüğüm dondurulmuş böğürtlenler bir bakıma nefsimi köreltmeme yardımcı oldular. Meyveleri çözdürmeden direkt pastanın ara katlarına ve üzerine dizdim. Çözüldüğünde şeklini muhafaza eden, nispeten sert dokulu bir meyve olduğundan böğürtlen işimi daha da kolaylaştırdı. Tarifin çikolatalı versiyonunu burada, ama ben yeniden yer vermeyi uygun buldum. Yağsız, yumurta kokmayan, çok hafif bir pandispanya ve 24 veya 22 cm'lik kelepçeli kalıpta veya yine aynı çapta 2 ayrı kalıba bölüştürülerek pişirilebilir. Böylece bütün bir kek pişirip ortadan kesmeniz gerekmiyor.
Aşağıdaki pastayı 22cm'lik iki ayrı kalıpta pişirdim ve yaptığım en düzgün yüzeyli pasta oldu.
- 4 yumurta (oda sıcaklığında)
- 150 gr toz şeker
- 100gr un
- 50gr nişasta
- 1 limon kabuğu rendesi
- 1 çay kaşığı (tercihan tepeleme) kabartma tozu
Öncelikle yumurtaların sarı ve beyazlarını ayırın. Beyazları mikserin temiz uçlarıyla dar ve derin bir kapta, bir fiske tuz ilavesiyle kar haline getirin. Daha sonra yumurta sarılarına 4 çorba kaşığı soğuk su ve şekeri ilave edin. Bu karışımı rengi açılıncaya kadar mikserle iyice çırpın. Dikkatle tarttığınız un ve nişasta karışımını, kabartma tozunu ve limon kabuğu rendesini ilave edip tekrar karıştırın. Beyazların üçte birini, spatula yardımıyla yavaşça karıştırarak sarılara yedirin. Böylece karışım biraz sulanmış olacak. Kalan beyazları da, yine spatula yardımıyla; yavaş hareketlerle sarılarla karıştırın. Spatulayı sabırla aynı yönde döndürerek bu işlemi akları söndürmeden rahatlıkla yapabilirsiniz. Bu arada fırını 180 dereceye ayarlayın. Tereyağı ile yağladığınız, pişirme kağıdı serilmiş iki kalıba hamuru bölüştürün. Veya 24cm'lik tek bir kelepçeli kalıba tüm hamuru döküp hafifçe sallayarak düzleştirin. Önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika tek kalıp için yeterli. Eğer iki ayrı kalıpta pişirecekseniz ilk 20-25 dakikadan sonra kalıpların yerini değiştirmekte fayda var. Yine de her fırının pişirme tarzı farklı olduğu için üzerinin kızarma durumuna göre siz karar verin.
Fırından çıkan pastayı 5 dakika kalıpta bekletip daha sonra soğuması için tel ızgara üzerine alın. Bu esnada arzu ettiğiniz kremayı hazırlayabilirsiniz. Ben tek bir poşet krem şantiyi sütle çırpıp pastanın her iki katı için kullandım. Hamur katlarını hafifçe ıslatıp kremanızı yayın ve arzu ettiğiniz meyveyi dizin. Böğürtlenler biraz ekşi olduğu için ben biraz toz şeker ilave edip karıştırdıktan sonra kullandım. Pastanın ikinci katını da yerleştirip üzerini süsledikten sonra rendelenmiş çikolatayı avucunuzla azar azar kenarlara yapıştırabilirsiniz. Buzdolabında 3-4 saat bekledikten sonra servis yapabilirsiniz. Donmuş meyvelerin çözünürken bıraktığı az miktarda nem pastayı daha da yumuşak yapıyor, aklınızda bulunsun.
Afiyet olsun.
Merhaba,
offff bu pasta çok güzel olmuş...
ellerinize sağlık.. Böğürtlen yaş pastaya pek yakışıyor...
Sımmsıcak sevgilerimle..
http://misss.blogcu.com
nefis nefis nefis... ne harika bir pasta bu.
eline sağlık.
Sevgili Tülin, harika olmus, ellerine saglik.
Sevgiler
Tülin, yine yapacağını yapmışsın, ne güzel bir pasta bu! Ellerine sağlık.
pandispanya ölcülerini bardak ölcüsü ile verebilirmisiniz
Teşekkür ederim Zerrin, gerçekten de orman meyveleri çok yakışıyor yaşpastalara. Bir de kolay bulunabilseler!
Merhaba Hülya Hanım, çok sevindim beğendiğinize:-)
Hoşgeldin sevgili Tata, keşke bir dilim ikram edebilseydim:-)
Teşekkürler Defne, yakında taze yaz meyveleri ile de yaparız inşallah, bir de yememeyi başarabilsem!
İsmini vermeyen arkadaşım, paşabahçe su bardağı ile ölçerek yazıyorum: şeker 1 su bardağı, un 3/4 su bardağı ve nişasta yaklaşık yarım su bardağı. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Selamlar
Tülin,çok hafif bir pasta olmalı.Mayhoş,mayhoş.Eline sağlık.
Nane Limon
Evet Münevver mayhoş olduğu doğru, bu tür tatları sevenler için uygun bir pasta. Ben birazcık daha şeker ekliyorum ama:-)
Tülinciğim, nasıl canımın istediğini bilemezsin şimdi.. Pastadan çok böğürtlen yemek istedim ama!! Tabi böyle bir pastanın üzerinde olmalarına itiraz etmezdim:) ama onları dallarından koparıp koparıp yiyebilmek gibisi var mı.. Çok özledim çook!
Pastan cok nefis gorunuyor canim :)
Papatya
Haklısın Sibelciğim, dalından koparıp yemek gibisi yok! Pastalı olsun olmasın:-)
Hoşgeldin Papatya!! Hepimiz yazılarına hasret kaldık. Seni yeniden aramızda görmek çok güzel:-)
Sevgiler hepinize
Allah'im bu ne enfes goruntu demekten alamadim kendimi ellerinizesaglik tek kelime ile muhtesem bu bogurtlen neguzel sey ya :) bahar gelsede daga cikip toplasak ::) tekrar ellerinizesaglik sevgiler
Hoşgeldiniz Nihan, teşekkür ederim yorumunuz için. Ben de bu vesileyle sizin sayfanızı ziyaret etmiş oldum. Selamlar