evcilkedi

evcilkedi mutfakta..... evcilkedi seyahatte.... evcilkedi heryerde...


Ispanaklı Tavuk Sarma


Hepinize iyi haftalar. Yılbaşı yavaş yavaş yaklaşırken davet sofralarına yakışacak bir tarif vermek istedim. Tavuğun göğüs eti eğer düzgün ve eşit şekilde inceltilirse, pek çok şekilde dürülüp bükülerek kullanılabiliyor. Çabuk pişmesi ve çok fazla ön hazırlık gerektirmemesi de bir başka olumlu yanı. Yetiştirilme şartlarına zerre kadar güvenmediğim tavuğa sofrada eskisi kadar yer vermiyorum gerçi; ama kırk yılda bir, insan hem tadını özlüyor hem de kolay hazırlayabileceği göz dolduran bir yemek istiyor. Böyle zamanlarda aşağıdaki tarifi kullanıyorum. Fotoğrafı çektiğimde tavuk biraz soğumuştu, sıcakken kesilirse peynir akışkan halde oluyor.
(6 kişi için)
  • 6 adet yarım göğüs eti
  • 250 gr. kadar irice ıspanak yaprağı
  • 6 yaprak, çok ince dilimlenmiş dana veya tavuk jambon
  • 200 gr. eski kaşar, ya da benzeri sert bir peynir
  • tuz, taze çekilmiş karabiber, muskat rendesi
  • 2 adet yumurta
  • galeta unu









Göğüs etlerini yarım santim kalınlığında olacak şekilde kasabınıza dövdürün veya evde kendiniz hazırlayın. Ben etleri birer birer mutfak poşetine koyup kesme tahtası üzerinde inceltiyorum. Eğer et dövme aletiniz yoksa (bu alete ne derler acaba?), kalın bir şişenin yan yüzeyleriyle vurmak da aynı işi görüyor. Ortadan kenarlara doğru yavaş yavaş vurarak ilerlerseniz eti delmeden, parçalamadan eşit olarak inceltebilirsiniz.

Hazır hale gelen her bir parçayı kesme tahtasına yayın, tuz ve biber serpin. Yıkayıp hafifçe kuruttuğunuz ıspanak yapraklarını saplarından ayırıp, etin tüm yüzeyini kaplayacak şekilde yan yana dizin. Üzerine muskat rendeleyin, jambon dilimini yerleştirin ve bir parmak kalınlığında kestiğiniz peynir parçasını geniş kenara koyun. Peynirin olduğu taraftan başlayarak sigara böreği sarar gibi sıkıca yuvarlayarak rulo yapın. Ek yeri alta gelecek şekilde bir köşede bekletin.










Tüm sarmalar hazır olunca derince 3 yemek tabağını tezgaha koyup birine yumurtaları kırın ve çırpın. Diğer ikisine galeta unu ve bildiğimiz beyaz unu koyun. Beyaz unun içine biraz tuz ve karabiber ilave edin ki rulonun dışıda tatlanmış olsun. Sararken iç malzemesinin açıkta kalan kısımları olduysa veya rulonun kenarları iyi toplanmadıysa üzülmeyin. Dışında oluşturacağınız kaplama bütün kusurları örtecektir. Sarmaları önce una, sonra yumurtaya ve son olarak da galeta ununa iyice bulayın. Bu işi çatal yardımıyla yapmayın, ellerinizi kullanmak en iyi sonucu verecektir. Sarmaların her santimi iyice kaplanınca, fırına vereceğiniz tepsinize koyduğunuz tel ızgaranın üzerine yerleştirin. Tel ızgara üzerinde fırınlanan tavuk suyla temas etmediği için dışındaki çıtır dokuyu koruyor. Tepsiyi üzeri açık olarak buzdolabına yerleştirip en az bir saat bekletin. Bekleme süresi aynı günün akşamına kadar uzayabilir. Böylelikle hem rulolar gereken şekli almış, hem de size diğer yiyecekleri veya masayı hazırlayacak süre kalmış olur.

Servis saatinden yaklaşık 45 dakika önce sarmaları dolaptan çıkarın. Fırınınızı 200 dereceye ayarlayıp ısıtın. Tavaya 1 cm derinliğinde yağ koyup sarmaları çevirerek tüm yüzeylerini nar gibi kızartın. Kağıt havlu üzerine çıkarıp yağlarını süzdürdükten sonra tekrar tepsideki ızgaranın üzerine dizin ve fırına sürün. En içte kalan kısımlarını da pişirebilmek için 10 dakika fırında tutun. Pişirme süresini uzatmayın, aksi halde peynirler ısı nedeniyle iyice eriyip dışarıya akabilir. Bu aşamadan sonra ister fırını kapayıp ruloları sıcak tutmak amacıyla içinde bekletin ya da çıkarıp sıcak sıcak servis yapın. Kestaneli veya bademli pilav yanına çok yakışıyor. Afiyet olsun!

17 Responses to “Ispanaklı Tavuk Sarma”

  1. # Blogger ZeYNeP

    Tülin cim,
    bende Cafe de yaparım bu tür tavugu hem kasarlı sarma, hem de ıspanaklı sarma olarak ayrı ayrı ama , sen ıspanakları çiğden yaprak olarak kullanmıssın ve fırında ? ben ıspanakları soteliyorum ve yagda pişiriyorum, durum boyle olunca sen acık farkla hem lezzetli hem de saglıklı bir yontem izlemiş oluyorsun:)) Ellerine saglık, fırında olması pek cekici...

    Cok guzel,
    Sevgilerimle,
    Figen  

  2. # Blogger evcilkedi

    Teşekkür ederim Figen. Bu arada o kadar insana tavuk sarma yetiştirdiğin için seni tebrik ediyorum. Benim rekorum 15 kişilik sofraydı sadece, o da senede bir gün:-) Sadece kaşar koyarak hiç yapmadım, aslında onu da denemeli. Sağol fikir verdiğin için. Selamlar  

  3. # Anonymous Adsız

    Merhaba Tulin, Ben de gecenlerde bu yemegi hem ispanakli, hem de peynirli tavuklu ve biftek sarma olarak guvecte yaptim. Guvecte agir agir pisince o da cok guzel oluyor. Bizimkiler bayilmisti. Bende ispanaklari cigden koymustum. Afiyet olsun. Gorusmek dilegiyle, ben de beklerim.  

  4. # Blogger munevver

    Tülinciğim,benzer bir şekilde ben de yapıyorum.Bazen de içine fasulye,kabak,havuç kavurup,(kibrit şeklinde)koyuyorum.Ama ya sadece fırın yada sadece kızartma yoluyla.İkisi birden daha hoşuma gitti.Bundan sonra öyle yapayım.Yanlış anlamadıysam fırınlarken tepsiye biraz su koyuyoruz değil mi?
    Eline sağlık...  

  5. # Blogger evcilkedi

    Tepsiye su konması temizleme açısından kolaylık sağlıyor Münevver, ben yazmayı unutmuşum. İçine değişik sebzeler ve hatta mısır konularak yapıldığını okumuştum ama hiç öyle yapmadım. Sanki o kadar malzemeyle saramam gibi geldi herhalde:-) Ama çok lezzetli olsa gerek  

  6. # Blogger tata

    Sevgili Tülin, herkesler yazmis ben de gecen sene bir arkadasta yedigimi yazayim. O da pirasayi haslayip püre haline getirdikten sonra sarmisti, cok lezzetliydi. Ben de ispankli deneyeyim.
    Sevgiler  

  7. # Blogger evcilkedi

    İşte bu en ilginci Tata! Pırasa ile yapıldığını hiç duymamıştım. Pırasayı çok severim ama tavukla birlikte hiç düşünmedim. Bazen gerçekten de en umulmadık karışımlar iyi sonuç veriyor. Teşekkürler bahsettiğin için.  

  8. # Anonymous Adsız

    Tulincim, tarifi gorunce evde butun gereken malzemelerim vardi ve ben de ayin 22 sinde bir parti verecegim icin bu tarifini hemen tek bir parca tavukla denedim. Tadi cok guzel, goruntusu de cok hos oldu. Tam davetlik ama hala karar veremedim, ya ispanak sevmeyen varsa diye de dusundum. Onun yerine icine mantar koysam ama jambon ve peyniri de kullansam nasil olur acaba? Bir de ben bir gun onceden kizartmak istiyorum. Misafirlerin gelecegi gun de cikarip firinda bir 15 dakika isitip tekrar pisirsem nasil olur? Tarifin icin tesekkurler  

  9. # Anonymous Adsız

    Bu aksam tavuk sarmayi yaptik. Benim filetolar biraz kalin kaldigi icin kurdan ile bir arada tutunca, panikleyip tava islemini atladim, direkt firina koydum (Kizartmayi atladigim icin galeta ununa cok az zeytinyagi ekledim). 350F'da 1 saat kadar pisti (Bir kere cevirdim). Esim bu tarife bayildi, ucakta yedigi bir tavuga benziyormus ama bu cok daha guzelmis. Cok tesekkur ederiz, Tulin'cigim. :-)  

  10. # Blogger evcilkedi

    Rica ederim Mine. Afiyet olsun. Böylece hiç kızartmadan da olabileceğini gösterdin bize:-) Aslında bu yöntemle misafir hazırlığı çok önceden de yapılabilir. Malum kızartma koku demek evde. Ellerine sağlık Mineciğim:-)  

  11. # Blogger evcilkedi

    Nilaycığım bence mantarla da gayet güzel olur. Ama sarabilmek için mantarları iyice ince dilimleyip belki de tek sıra halinde dizmen gerekir diye düşünüyorum. Mine'nin yaptığı gibi belki sadece fırınlamayı seçebilirsin. Ama tavuklar yeterince ince dövülmüşse elbetteki bir gün önceden kızartıp ertesi gün sıcak fırında tutabilirsin. 15 belki 18 dakikanın yeterli olabileceğini sanıyorum. Tarifi beğenmene çok sevindim. Şimdiden afiyet olsun. Bu arada sitene yorum bırakamıyorum, taa simitleri gördüğümden beri, youmların kapalı mı? Selamlar  

  12. # Anonymous Adsız

    Tulincim, karar verdim parti icin 15 tane tavuk saracagim senin tarifinle. Mantar kullanmayacagim, ispanakli yapacagim cunku icindeki renk uyumu da onmli diye dusunuyorum. Benim yorumlar kapali, oyle cok kisiye yorum birakamiyorum, bana gelen yorumlari da vaktinde cevaplayamiyorum eh bir de cok s1k yazmadigim icin yorumsuz blog benimkisi:)  

  13. # Anonymous Adsız

    Tülincim,
    annemin vefatı dolayısıyla bırakmış olduğunuz nazik mesaja teşekkür ederim sevgilerimle  

  14. # Anonymous Adsız

    Merhaba,
    Ben de denedim bu tarifi ve inanılmaz güzel oldu, çok beğendik biz :) Yılbaşı'nda mutlaka yapacağım bunu ben :)

    Selamlar,
    Pandora  

  15. # Blogger evcilkedi

    Cok sevindim Pandora, afiyetler olsun. Yorumun icin de cok tesekkurler. Mutlu bir yil va iyi bayramlar diliyorum simdiden, sevgiler!  

  16. # Anonymous Adsız

    Merhaba Evcil Kedi
    Ya da Tulin mi dmeliyim. Mesajlardan isminizin o oldugu sonucuna vardim. Eee sonucta yeni bir konugunuzum. Zamanla ogrenecegim elbet. Ilk ziyaretim de bu tarifle karsilasmak hos bir supriz oldu. Ben de yeni yilin ilk gunu bunun mantarli ve kirmizi biberli olanini denemis ve yayinlamistim. Zaman zaman da icinde sadece peynir koyarak biftekten olanini yaparim. Ama aklima ispanaklisi gelmemisti. Bundan sonra deneyecegim. Fikir ve tarif icin tesekkurler. Ellerinize saglik. Sevgiler  

  17. # Anonymous Adsız

    bende bu tarifi denemek istiyorum.Fakat fırındamı tepsiye yağ koyup kızarttın yoksa ocaktamı anlamadım.direk fırına atsam pişirsem nasıl olur.  

Yorum Gönder


  evcilkedi







© 2006 <$Bloevcilkedi| Blogger Templates by GeckoandFly.
No part of the content or the blog may be reproduced without permission.