evcilkedi

evcilkedi mutfakta..... evcilkedi seyahatte.... evcilkedi heryerde...


Stromboli , ya da pizzanın rulo hali ...


Stromboli ismi, bana o ünlü volkanik dağın yanısıra Ingrid Bergman'ın oynadığı aynı adlı klasik filmi de hatırlatırdı... ta ki bu sandviç-pizza karışımı hamur işini deneyene kadar. Yanardağın olduğu bölgeye mi ait bilmiyorum ama pizza ya da calzone kadar bilinen bir yiyecek olmadığı bir gerçek. Pizzadan çok daha düşük kalorili bir seçenek olduğu için, stromboli'ye biraz haksızlık edildiğini düşünüyorum. Yapımı son derece basit, hele hamuru ekmek makinesinde hazırlarsanız daha da kolay. Tek yapmanız gereken iç malzemesini sotelenmiş, yani su bırakmayacak sebzelerden hazırlamak. Dilediğiniz içi kullanabilirsiniz: kırmızı ve yeşil biber, mantar, ıspanak yaprakları, halka kesilmiş soğanlar, ince jambon dilimleri, ufalanmış beyaz peynir, kurutulmuş domates ya da çok ince dilimlenmiş taze domates, çekirdeksiz siyah veya yeşil zeytin ve aklıma gelmeyen daha niceleri. Gördüğünüz gibi buzdolabındaki fazlalıkları değerlendirmek için bire bir:-)










Ekmek makinesinde 4 kap unla hazırlanmış hamurdan dört parça stromboli hazırlayabilirsiniz. Veya fırından alınmış hazır hamur kullanabilir; vaktiniz varsa da içine 1-2 kaşık zeytinyağı ilave edeceğiniz temel mayalı hamuru elde tutabilirsiniz. Kabaran hamuru dörde bölüp her bir parçayı merdane ile dikdörtgen şeklinde açın. Hamurunuzun kalınlığı yarım santimden biraz daha az olmalı ki, kabardığında ekmek gibi kalın olmasın, sebze katlarının arasında bağlayıcı görevi görsün.

Hamurunuz mayalanırken iç malzemesini hazırlayın. Mantarları incecik dilimleyip çok az yağda soteleyin, halka doğranmış soğanları da bütünlüklerini bozmamaya dikkat ederek aynı işlemden geçirin. Biberleri de irice dilimler halinde doğrayıp soteleyebilir veya hazır közlenmiş kırmızı biber kullanabilirsiniz. Kaşar yerine beyaz peynir kullanmanızı önereceğim. İlk denememde biraz kaşar rendesi serptiysem de, hamur oda sıcaklığına geldiğinde kaşar sertleştiği için çok da sevmedik tadını.

Açtığınız hamurun üzerine malzemeleri tek sıra halinde, birbirinin üzerine bindirmemeye çalışarak yerleştirin. Hamurun tüm yüzeyini kaplayın ama çok doldurmayın, ne de olsa en içteki hamur katlarının pişmesini zorlaştırabilir bu işlem. İç malzemesini yerleştirdikten sonra, iki kısa kenarını hafifçe içe doğru katlayıp uzun kenarından başlayarak rulo yapın. Yağlı kağıt kapladığınız fırın tepsisine hamurları (ek yerleri alta gelecek şekilde) yerleştirip, üzerlerini kağıt havlu ile örterek ikinci kez mayalanmaya bırakın. 175-180 dereceye ısıttığınız fırına sürmeden önce üzerlerine çırpılmış yumurta sürüp susam serpmeyi unutmayın. İçinde oluşacak buharı dışarıya atabilmesi için ruloları bir kaç yerinden bıçakla delebilirsiniz. Fırında 35-40 dakika tutmanız gerekiyor. İyice kızardıklarında, alt tarafının da pişip pişmediğini kontrol ederek fırından alın. Tel ızgara üzerinde soğutup, oda sıcaklığında servis yapın. İnce dilimlere kesildiğinde kalabalık misafiri doyuracak bir parti yiyeceği elde edeceksiniz.

Afiyet olsun.

22 Responses to “Stromboli , ya da pizzanın rulo hali ...”

  1. # Blogger ZeYNeP

    Ne hos gorunuyor, patlicanli olarak deneyecegim senin bu guzel tarifini arkadasim.
    Ellerine saglik.
    Paylastigin icin tesekkur ederim.

    Zeynep  

  2. # Blogger Hülya YILMAZ

    bu tür mayalı çörekleri çok seviyorum. en kısa zamanda deneyeceğim. aslında denememem gerekiyor. çünkü diyetteyim (çok düzenli gitmeyen bir diyet).
    aşağıdaki paskalyalar da harika.
    ellerine sağlık.  

  3. # Blogger Behiye

    Tülinciğim blogumun 1.yılı nedeniyle bıraktığın mesaj için teşekkür ederim. Ben yokken çok güzel mamalar hazırlamışssın, özellilke böğürtlenli turtayı çok beğendim. Görüşmek üzere, sevgiler.  

  4. # Blogger BETUL

    Ortasi delik kek kalibinda pisirmisti Jamie Oliver. Firinda kizartilmis patlican, biber, patates dilimli katlariyla bir zamanlar esimin favorisiydi. Tarifini kaybetmistim, cok makbule gecti Tulin. Ben de hamurunu ekmek makinasina hazirlatan tembellerdenim, yine kural sasmayacak tabii :)  

  5. # Blogger Hanife

    Hamur icin kullandigin tarif nasildi Tulin'cigim? Hazir ekmek hamuru da olur demissin, sut falan ekledin mi hamura?? Bir de en ustte gorunen, sanirim ispanak, cigden mi koydun, yoksa pismis mi??
    Ben de deneyeyim diyorum, ellerine sagik.
    Herzamanki gibi harika bir tarif vermisin, tesekkurler paylasimin icin:)  

  6. # Blogger evcilkedi

    Patlıcanla denemek harika bir fikir Zeynepciğim, hatırlattığın için ben teşekkür ederim. Umarım Zıpzıp da sever:-)Selamlar

    Ben de mayalı hamurla çalışmayı çok seviyorum Hülya Hanım. Aslında mayalılar diğerlerine göre çok daha az yağ gerektiriyor ama yine de biz zayıflamaya çalışanların ölçülü yemesi lazım. Ne yapalım?:-)

    Hoşgeldin Behiyeciğim, döndün mü evine? Senin güzel tariflerine yakında kavuşacağız desene:-)

    Merhaba Betül, bana her zaman olduğu gibi çok güzel bir fikir verdin. Hem kek kalıbında şekli de daha güzel olacaktır, çok teşekkürler söylediğin için. Bu ekmek makineleri ne kadar kurtarıcı oldular değil mi? Daha fazla mı hamur işi yiyoruz ne? :-)

    Hanifeciğim, ekmek makinesinin kitapcığındaki temel tarifi kullanıyorum, yani 4 kap un, 1,5 kap su, 1.5 çay kaşığı maya ve 1 çay kaşığı tuz. Bu tarifle pizza hamuru da hazırlıyorum ve ilaveten 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı ekliyorum, daha gevrek oluyor. Stromboli için de aynısını hazırladım. Hatta bir sefer unun bir kabını esmer unla değiştirdim. Çok da yakıştı. Ekmek hamurunda süt de var (1 kap su+1/2 kap süt) ama buna eklemedim. Evet gördüklerin ıspanak yaprakları. Kesince yeşil bir hat olarak gözüksün diye çiğden koydum. 2-3 tane oldukları için hamuru sulandırmadılar. Ama kavrulmuş bolca ıspanak ve peynirle de yapılabilir tabii. Sevgiler Ege'ye ve sana...  

  7. # Blogger pandora

    süper olmuş gerçekten, geçenlerde ben de yapmıştım bundan, ama iç malzemesini değiştirerek pek çok farklı lezzet yaratılabilir, artık hayalgücümüze kalmış :)  

  8. # Blogger evcilkedi

    Teşekkürler Pandora, gerçekten de akdeniz güneşiyle yetişmiş sebzeleri kullanmanın güzel bir yolu bu:-) İçine yakışmayacak sebze herhalde yoktur. Selamlar  

  9. # Blogger tata

    Cok güzel olmus Tülin'cigim, ellerine saglik. Cocuklu evlerde bulunmasi sart bir tarif bu.
    Sevgiler  

  10. # Blogger munevver

    Tülin,benzer bir hamur da ben yapıyorum;ama, böyle karışık sebzeli,pizza gibi çok güzel.Bizim delikanlılar bu halini daha çok severler.Mantarlı,soğanlı filan.Yeni bir şey daha öğrendim senden.Eline sağlık.
    Sevgiyle,Nane Limon  

  11. # Blogger evcilkedi

    Merhaba Tata, dediğin gibi çocukların çok severek tüketeceği bir yiyecek. Teşekkür ederim ziyaretin için.

    Sağolasın Münevver, umarım beğenirler. Sen herşeyi öyle güzel yapıyorsun ki zaten! Selamlar  

  12. # Anonymous Adsız

    Merhaba,stromboliyi daha önce duymustum ama nasil bir sey oldugunu bilmiyordum,ama cok güzel bir sey oldugu kesin.Ilk firsatta denemek istiyorum.Ellerinize saglik,sevgiler.  

  13. # Blogger Defne

    Böyle karışık sebzeli, çok hoş görünüyor, mutlaka deneyeceğim. Tam benim damak zevkime uygun bir tarif. Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle.  

  14. # Blogger evcilkedi

    Teşekkür ederim Kızılcık Şurubu, umarım memnun kalırsın tariften. Gerçekten her türlü malzemeye açık bir tarif. Selamlar

    Merhaba Defne, renkler yiyeceklerimize albeni kazandırıyor değil mi? Afiyet olaun diyorum şimdiden. Sevgiler  

  15. # Anonymous Adsız

    Kedicim, ellerine saglik. Stromboli'yi ilk kez sende duydum. Disarda ya da yemek kitaplarinda filan hicbir yerde görmemistim daha önce. Paskalyalar gibi Stromboli de nefis görünüyor. Icimize kurt düstü bir kere :) Deneyecegiz, kacari yok.

    Bu arada enginarlari ne oldu? Sizin oralarda nasil yaparlar enginari Tülin, hic degisik birseyler gördün mü?  

  16. # Blogger evcilkedi

    Mineciğim stromboliyi ilk defa geçen yıl duydum ben de. Biraz araştırayım dedim ama internette gerçekten çok az bilgi var bu konuda. Abone olduğum bir dergide görmüştüm tarifini ve öylelikle hazırlayabildim. Enginarların bir kısmı ile senin de yaptığın Hülya Hanım'ın pilavından pişirdim. Ufakları da enginar kalbi olarak salatada yer buldular kendilerine. İlk fırsatta yayınlayacağım resimleri. Burada enginarın hakkını verecek tarifler bilinmiyor maalesef. Sadece klasik patates ve havuçlu, zeytinyağlı yemeği yapılıyor. Bizdeki tarifler çok daha yaratıcı kısacası:-)  

  17. # Blogger one ben bir sey

    Tülincim ,
    merhabalar
    mayalı işler en büyük korkum ama deneyeceğim .Nefis tatlar yapmışsın hepsini okudum .Çokta değişik hepsi .
    Sevgilerimle  

  18. # Blogger evcilkedi

    Teşekkür ederim Candancığım.Mayalı hamur yapmaya bir kez alıştın mı, dünyanın en kolay işi gibi geliyor insana. İnşallah dener ve seversin. Selam ve sevgiler  

  19. # Blogger Nukhet

    Bu cok guzel bir fikir. Hemen denemek icin can atiyorum. Inan ev de olsam hemen ekmek makinama unu koymustum bile. Ellerine saglik.  

  20. # Blogger Hanife

    Cevabin icin tesekkurler Tulin'cigim. Deneyecegim tarifini. sagolasin yendien..  

  21. # Anonymous Adsız

    merhabalar
    stromboli'ye bayildim rica etsem hamurun tam malzemelerini yazarmisiniz cunku her hamur boyle guzel olmuyor simdiden tesekkurler..  

  22. # Blogger evcilkedi

    Anonim arkadaş, eğer yukarıdaki yorumlara bir göz atarsanız hamurun ölçülü malzemelerini bulacaksınız. Ekmek makineniz yoksa aynı malzemelerle elde de hamur tutabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. İltifatınıza da teşekkürler  

Yorum Gönder


  evcilkedi







© 2006 <$Bloevcilkedi| Blogger Templates by GeckoandFly.
No part of the content or the blog may be reproduced without permission.