evcilkedi

evcilkedi mutfakta..... evcilkedi seyahatte.... evcilkedi heryerde...


Meze Önerileri...

Bu yılın ilk patlıcanlarını geçen hafta satın aldım. Bütün kış sadece geçen sonbahar buzluğa kaldırdığım közlenmiş patlıcanlarla avundum. Ama açıkçası tazesinin yerini hiçbir şey tutmuyor. Bazı sebzelerin aksine patlıcan, buzluktan çıktığı zaman tadından epey fire vermiş oluyor. Bu yüzden büyük bir hevesle aldım yılın ilk ürünlerini marketten. Gelgelelim, vakitsizlikten istediğim tarzda pişiremedim. Baktım yumuşamaya başlıyorlar, onları daha da yumuşatayım deyip marine etmeye karar verdim. Çiçeklerinden dolma yapmak için aldığım kabaklarla birlikte "karışık" bir sebze konservesi yapmış oldum ki, ilk denemelerde sandviç içinde ve salata yanında çok iyi not aldılar.

Öncelikle patlıcanları yıkayıp alacalı soydum. Yarım santim kalınlığında uzunlamasına dilimleyip, acısının gitmesi için bol tuz ilavesiyle süzgeçte beklettim. Kabakların da dışını tırtırlı soyma aletiyle hafifçe kazıyıp onları da dilimledim. Acısı çıkan patlıcanları sudan geçirip kağıt havlu ile kuruladıktan sonra, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizdim. Dilimlerin her iki yüzüne fırça yardımı ile sarımsak ve biberiye ile aromalandırılmış zeytinyağı sürdüm. Biraz da iri deniz tuzu serpip, önceden ısıttığım 220 derecedeki fırına koydum. İlk 20 dakika sonrasında tepsiyi dışarı alıp dilimleri birer birer ters yüz ettim ve ısıyı 200'e düşürüp tekrar 20 dakika daha fırınladım.

Pişen patlıcanları bir tabağa alıp, aynı tepside, bu sefer kabak dilimlerini aynı şekilde fırınladım. Soğuyan közlenmiş sebzeleri katlar halinde cam bir kavanoza sıraladım. Katların arasına sarımsak dilimleri ve defne yaprağı koydum. Karabiber taneleri, hardal tohumu, aromatik otlar ve daha aklıma gelmeyen, lezzet vereceğini düşündüğünüz herşey bu marinada ilave edilebilir. Sıkıca yerleştirdiğim sebzelerin üzerine zeytinyağı ilave ettim, çatalın sapı yardımıyla kavanozda kalan hava kabarcıklarını boşaltıp, işlemi tamamlamış oldum. Kavanozu sıkıca kapalı olarak buzdolabında saklıyorum ve hazırladığım sandviçlerin içinde, ya da garnitür olarak yemeklerin yanında servis yapıyorum. Közlenmiş sebze ve sarımsağın uyumu gerçekten müthiş.

Bu şekilde hazırlanmış genişçe patlıcan dilimlerine peynirli iç konularak sarılıp rulo halinde servis yapılabilir. Soğuk meze tabağı için güzel bir seçenek. Benzer yöntemle közlenmiş mantar, domates, ufak enginarlar ve biberler marine edilebilir. Evde henüz yapmadım ama özellikle közlenmiş mantar çok severek tükettiğimiz bir yiyecek.



Bir de yoğurtlu mezemiz var bugün. Her ne kadar yapılışı cacığı andırsa da , tat olarak çok farklı. Öncelikle irice salatalıklar alıp dışlarını tırtıklı kazıma aletiyle temizliyoruz, veya kabuğun bir kısmını şeritler halinde soyarak çıkarabilirsiniz. Birazı kalırsa daha hoş bir rengi oluyor. Sonra boyuna ikiye ayırdığımız salatalıkların çekirdek kısımlarını oyarak çıkartıyoruz. Yarım santimden biraz ince dilimleyip süzgece alıyor ve üzerlerine bolca tuz serpiyoruz. Burada amaç içlerindeki suyu salmalarını sağlamak. Süzgeçte 15-20 dakika bekleyen salatalıkları hafifçe sudan geçirip tuzdan arındırdıktan sonra kağıt havlu yardımıyla iyice kuruluyoruz. Karıştıracağımız kaba alıp üzerine çok ince çenttiğimiz kuru soğanı ilave ediyoruz. İki irice salatalığa ceviz büyüklüğünde bir soğan yeterli oluyor. Siz damak tadınıza uyarlayabilirsiniz.

Üzerine bolca kıyılmış dereotu, 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker (yanlış okumadınız), ve 1 çorba kaşığı kadar beyaz üzüm sirkesi , biraz zeytinyağı ekliyoruz. Aslında tarifte mayonez de var ama ben kullanmıyorum. Süzme yoğurt ve zeytinyağı zaten gereken kıvamı veriyor. Karıştırma kabına en son süzme yoğurdu ilave edip harmanlıyoruz. Tuzunu kontrol ettikten sonra gerekirse ilave ediyoruz, karabiber de ekliyorum ben laf aramızda. Daha keskin bir tat arzu edenler sirke miktarını artırabilirler. Burada ekseri cacığa da sirke ilave edildiği için ben verdiği tada alışkınım, siz de deneyin, yakıştığını göreceksiniz. Afiyet olsun.

38 Responses to “Meze Önerileri...”

  1. # Blogger Behiye

    Tülin her ikisi de harika gözüküyor. Salatalık ile olanı daha kolay olduğu için ben ondan yapabilirim :) Ellerine sağlık, sayfanı sık güncelleyince çok seviniyorum. Sevgiler.  

  2. # Blogger evcilkedi

    Güncelleyebildiğim zaman ben de mutlu oluyorum Behiye. Bu aralar denk geldi, inşallah böyle gider:-) Çok teşekkür ederim ziyaretin için. Benden de sevgiler  

  3. # Blogger Defne

    Tülin, yazdıklarını okuyup, kavanoza da baktıkça sanki kendim mutfağım için hazırlamışım gibi mutlu oldum :). Harikasın, bayıldım patlıcanlı ve kabaklı mezeye. Ben de blogumda kayınvalidemin yetiştirdiği patlıcanlardan bahsetmiştim şurada:

    http://defneden.blogspot.com/2007/01/patlcann-yol-maceralar.html

    Bu sene, bu patlıcanlarla mutlaka yapacağım. Lezzetini daha tatmadan tahmin edebiliyorum. Çok sevdiğimiz sarımsaklarla birlikte, mmmm nefis!

    Salatalık ile yaptığın meze ise gerçekten orjinal ve sirkeli tadını ben de merak ettim, onu da aldım listeye. Ellerine sağlık!
    Sevgilerimle.  

  4. # Blogger tata

    Ellerine saglik Tülin'cigim, harika mezeler bunlar. Tariflerini de okudum, bize uyar, yapabilirim.
    Sevgiler  

  5. # Blogger Nezaket

    Salatalikli tarifi hemen not aldim, hemen yapacagim. Sevgiler  

  6. # Anonymous Adsız

    Merhaba,yillar önce hirvat bir arkadasimda yemistim,sanirim aynisindan.tadi damagimda kalmisti o zaman hep o tarifi her yerde aradim ama bulamadim.O arkadas da uzaklara tasinip izini bir daha bulamadigimdan tarifi alamamistim, sanirim bu ayni yedigim lezzet.Bunu deneyecegim.Size cok tesekkür ediyorum paylastiginiz icin.  

  7. # Blogger kuzine

    Patlıcan ve kabakları güneşte kurutarak saklamayı bir zamanlar aldığım bir kitapta görüp denemeye cesaret edememiştim.
    Közlenmiş patlıcan, sarımsak, sızma hepsi biraraya geldiğinde çok lezzetli olacağı kesin.
    Ne kadar süre saklanabilir acaba ?  

  8. # Blogger Papatya

    Patlicani malum hepimiz cok severiz :) ama izgara yaptiktan sonra boyle saklamak hic aklima gelmemisti.
    Bir de insan, aniden gelen bir misafirine cikarabilmek icin buzdolabinda hazir mezeler varsa ne tatli geliyor degil mi?
    sevgiler canim,
    Papatya  

  9. # Blogger evcilkedi

    Arkadaşlar, öncelikle yorumları yanıtlamakta geciktiğim için kusuruma bakmayın. Son bir kaç gündür evde olmadığım için yorumları ne okuyabildim ne de cevaplayabildim.

    Sevgili Defne, evde yetiştirilmiş patlıcanla muhakkak ki daha lezzetli olacaktır. Ben de bir kaç sefer köye ekip denedim ama nedense her defasında acı ürün aldım ve sonunda patlıcan ekmekten vazgeçtim. Sanırım ancak organik tohumla iyi netice alınabiliyor, onu da burada bulmak pek zor. Afiyet olsun şimdiden.

    Sevgili Tata ve Nezaket, beğenmenize sevindim. Salatalıklı olan gerçekten değişik bir lezzet.

    Kızılcık Şurubu, patlıcanlı mezeyi mi, yoksa diğerini mi kastettiniz bilemedim. Ama eğer patlıcanlı olanı ise, muhtemelen İtalya'da yapılıyordur ve oraya çok yakın olan Hırvatistan'la bir etkileşim olmuştur. Tekrar aynı lezzeti bulmanızı ümit ediyorum.

    Sevgili Kuzine, ben buzdolabında saklayacağım için herhangi bir pastörize işlemine tabi tutmadım. Bu haliyle herhalde en az 3 ay saklanabilir, o zamana kadar tüketmezsek tabii:-) Ama eğer konserve yapar gibi şişelenip kaynatılsaydı, oda sıcaklığında da uzun süre saklanabilirdi sanıyorum.

    Sevgili Papatya, teşekkür ederim güzel sözlerin için. Aklım senin kaliçunya tarifinde ama henüz tam tuzsuz mizithra bulamadım. Bu hafta sonu köyden alabilirsem ilk işim onları hazırlamak olacak. Sevgi ve selamlar  

  10. # Blogger Berceste

    Anlaşıldı, sizler benim gibi patlıcan yiyince dili kabaranlardan değilsiniz! Ben salatalıklı olanı deniyeyim kaderime küsüp :P Ellerine sağlık Tülin'ciğim. Hem pek güzel görünüyorlar, hem de pratik!  

  11. # Blogger evcilkedi

    Ah Dilekciğim allerjin mi var patlıcana? Cidden üzüldüm böyle bir lezzetten mahrum kalmana. Ama sağlık olsun, başka lezzetler var ikame edebileceğin. Teşekkürler ziyaretin için. Sevgiler  

  12. # Blogger Unknown

    merhaba, salatalıklı tarifinizi denedim ve çok güzel oldu cidden. teşekkür ediyorum...  

  13. # Blogger evcilkedi

    Yeşil kivi, tarifi denemenize ve en önemlisi beğenmenize çok sevindim. Ben de teşekkür ederim.  

  14. # Blogger daimamutfak

    Tülin hanım merhaba.Sayfanızda epeyce gezindim.Yaptıklarınızın hepsi çok güzel.Bu tarifinizi begendim.Uygulayacagım müsadenizle.Ha kedileri seviyorsunuz.Benimde van kedim var.Kızım diyorum ona.10 yıldır bizimle çokta terbiyelidir.Bende beklerim sizi.Sevgilerle...Neriman  

  15. # Blogger daimamutfak

    Tekrar merhaba,Yazmayı atladığım bir konu daha vardı.Belirtmeden geçmeyeyim dedim.Bende Rumeliliyim.Birçok tarifinizi yapıyoruz bizde.Site bana hiç yabancı gelmedi..Ankarada oturuyorum.Tekrar hoşçakalın..Neriman  

  16. # Blogger evcilkedi

    Hoşgeldiniz Neriman, ziyaretiniz beni sevindirdi. Rumelili olmanız da çok güzel bir tesadüf. Ben de bilmediğim ya da bende kayıtlı olmayan tarifleri sizden öğreneceğim demek ki:-) Çok teşekkür ederim, tarifleri beğenmenize de sevindim. Selamlar Ankara'ma  

  17. # Blogger Selen

    Tülinciğim,
    Sen de benim gibi uzun bir ara verdin sanırım bloguna. Ama benim için iyi oldu birşey kaçırmamış oldum :)Marine etme fikrine bayıldım. Ayrıca patlıcanları fırında pişirip içine peynir koyarak rulo yapma fikri de çok hoşuma gitti. En kısa zamanda sayfana dönüşünü bekliyoruz. Çok özletme kendini.
    Sevgiler  

  18. # Anonymous Adsız

    Sizin elde kalan ve değerlendirdiğiniz gibi ben de bir an ne yapacağımı şaşırdığım yumuşamış patlıcanlarıma bakarken sizin bu tarifiniz aklıma geldi ve yaptım.:) Gerçekten harika bir lezzet. Ekmek arası da hoş oluyor. Bitmek üzere şu aralar. Yeniden ve bu sefer daha çok yapmak istiyorum.
    Teşekkürler....  

  19. # Blogger evcilkedi

    Hoşgeldin Selen, yaşadığın zor günlerden sonra tekrar aramıza dönmene sevindim. Ben de bu aralar vakit bulup güncellemek istiyorum blogu, bakalım ne zaman kısmet olacak? Bu arada mantar da közleyip marine ettim ama buraya kim yazacak bilemiyorum:-) Sevgiler

    Hoşgeldiniz Fatma, tarifi deneyip beğenmenize çok sevindim. Sandviç içinde gerçekten çok lezzetli oluyor. Benimkiler hala bitmedi ama yaz sonuna doğru tam olgunlaşmış patlıcanlarla tekrar yapıp kış için saklamayı düşünüyorum. Teşekkür ederim ziyaretiniz için.  

  20. # Anonymous Adsız

    Iste Tülin, iste bu. Gecenlerde yedigim sandvic türü birseyin icine aynen senin usülden marine edilmis patlican, roka, domates ve pecorino koymuslardi. Sicak sandvicin icinde nasil güzel bir tat oldugunu anlatamam. Patlicani nasil yaptiklarini cözmeye calisirken, senin fotolar aklima geliverdi. E tahmin edersin herhalde, haftasonu ne yapmaya calistigimizi...

    Öpüyorum yanaklarindan, Mine  

  21. # Blogger Sibel

    Tülinciğim iyi misin?  

  22. # Blogger evcilkedi

    Sibelciğim iyiym ama yazmaya hiç vakit bulamıyorum. Yine çok uzun bir ara oldu, ilgine çok teşekkürler.

    Mineciğim gecikme için bağışla, tarifi beğenmene çok sevindim. Umarım deneme sonucundan memnun kalmışsındır. Sevgiler  

  23. # Blogger High Power Rocketry

    : )x  

  24. # Blogger Berceste

    Tüliiiin ahududular oldu, haydi gel! Senin için fotoğrafladım!  

  25. # Blogger Selen

    Tülin nerelerdesin?  

  26. # Blogger Selen

    Ben taciz etmeye devam ediyorum, taa ki senden bir cevap alana dek... en azından iyiyim de..
    ama en güzeli haydi gel artık :(  

  27. # Blogger daimamutfak

    Bir girdim,birdaha,birdaha....ama yoksunuz.İnşallah kötü birşey yoktur...sevgiler..neriman  

  28. # Anonymous Adsız

    Kalimera Tulin! Ben Amerika'dan yazan Mine (Yukardaki Mine baska bir Mine olsa gerek). Senin usulun cacik denedim, evet sekerle! :) Baya guzel oldu bana buradaki gyro'larin icine koyduklari sosu hatirlatti. Cok selamlar.  

  29. # Blogger evcilkedi

    Cevap vermekte geciktiğim için, hatırımı soran bütün arkadaşlardan özür diliyorum. İyiyim ama vakitsizlikten yazamıyorum. Yakın zamanda kaldığım yerden devam etmeyi planlıyorum. Teşekkürler  

  30. # Blogger evcilkedi

    Tarifi beğenmene çok sevindim Mineciğim. Demek orada gyro'ların içine buna benzer bir sos koyuyorlar. Burada direkt sarımsaklı, bildiğimiz cacık kullanılıyor. İyi bir yaz geçirmeni diliyorum, sevgiler  

  31. # Blogger munevver

    Tülin, tam üç ay olmuş yazmayalı. Haydi, yazmanı bekliyoruz.İyi olduğunu bilmek iyi de, yazılarını da özledik.
    Sevgiyle, Nane Lmon..  

  32. # Blogger İpek Kuscu

    Tülin'ciğim ,sana bir kaç sorum olacak.Ancak mail adresini göremedim burada.Bana miscilek@hotmail.com'dan ulaşabilirmisin?sevgiler.  

  33. # Blogger NiNo

    enfes ugrasmak emek vermek harika bana zor gelmistir hep ellerinize saglik sevgiler  

  34. # Blogger deniz

    Sizi sürekli takip eden biri olarak uzun süredir blogunuzun güncellemediğinizi görmek beni hem meraklandırıyor hemde farklı ve pratik tariflerinizi görememek beni üzüyor.Özellikle hamur işlerinde hem çok pratik hemde çok lezzetli tarifleriniz var.Şimdiye kadar pek çoğunu denedim ,özellikle elmalı tarifiniz ,tahınlı tarifiniz sürekli tekrarladığım tariflerden.Gençlerinde çok kolay yapabileceği tarifler yayınladığınız için sizi kutluyorum ve bir an önce yeni tariflerinizi bekliyorum.  

  35. # Blogger munevver

    Tülin, 5 ay oldu. Seni,tariflerini, özledik. İyi misin? Merak ediyor ve bekliyoruz.
    Sevgiyle, Nane Limon  

  36. # Blogger Selen

    Tüliiiiiiin,
    Münevver ablaya katılıyorum. En azından yine bir ses ver. Hani yoğunum yazamıyorum de mesela. Ama hissedelim seni en azından değil mi? ;)
    Sevgiler  

  37. # Blogger Yaren

    Cok sahane olmus.ARtik bende öyle yapcam.Biberler´,lahanalar da cok güzel olur.Biberi mesela peynirle doldurup marine etmek lazim.Ellerine saglik.Mutlaka artik böyle yapmam lazim.Güzel tariflerini paylastigin icin cok tesekürler.  

  38. # Blogger GULTEINEN ENKELINI

    agzim sulandi :)  

Yorum Gönder


  evcilkedi







© 2006 <$Bloevcilkedi| Blogger Templates by GeckoandFly.
No part of the content or the blog may be reproduced without permission.