evcilkedi

evcilkedi mutfakta..... evcilkedi seyahatte.... evcilkedi heryerde...


Kestaneli-Çikolatalı Pastacıklar


Her zaman kullandığım pandispanya tarifiyle yaptığım bir diğer pastada sıra. Hep aynı tarif kullanılır mı demeyin! Her zaman tutuyorsa niye kullanılmasın? :-) Üstelik içine değişik malzemeler katıp aromasını değiştirmek ya da farklı kremalarla ve meyvelerle bambaşka bir pasta oluşturmak mümkün. Bu sefer haşlayıp püre haline getirdiğim kestaneler kremanın ana malzemesini oluşturdular. Az miktarda şeker, krema ve eritilmiş çikolata ilavesiyle buzdolabında biraz bekletince oldukça kıvamlı bir dolgu malzemesi çıktı ortaya. O kadar kıvamlı oldu ki spatula ile yaymak yerine krema torbası ile sıkmak zorunda kaldım. Ama zaten niyetim kenar kesitleri çok düzgün olan küçük pastacıklar oluşturmak olduğundan, bu durum lehime oldu.

Pandispanyanın tarifini böğürtlenli pasta sayfasından alabilirsiniz. Bu kez hamuru 25X35cm boyutlarında, yağlı kağıtla kapladığım ve her ihtimale karşı yağlı kağıdı da hafifçe tereyağı ile yağladığım dikdörtgen fırın tepsisinde pişirdim. Bu boyuttaki tepsi biraz kalınca bir pandispanya elde etmenizi sağlıyor. Standart boyuttaki normal fırın tepsilerinde pişirerek daha ince pandispanya katları da elde edebilirsiniz. Böylece daha alçak bir pastanız olur ama çıkacak dilim sayısı da artacaktır. 180 derecedeki önceden ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişirdiğiniz pandispanyayı tel ızgara üzerinde soğutup iki eşit parçaya ayırın.










Gelelim kremamıza: yarım kilo (net ağırlık) kabuklarından arındırılmış kestaneyi çok az suyla yumuşayıncaya kadar haşlayıp püre haline getirin. İçine 100gr kadar sıvı krema, yarım bardaktan biraz fazla toz şeker , bir paket vanilya ve eritilmiş 100gr kadar bitter çikolata ekleyin. Karıştırıp buzdolabında katılaşmaya bırakın. Sütle hafifçe ıslattığınız ilk pandispanya katına, kremanın yarısını sıkma torbası kullanarak yayın (sıkma torbanız yoksa sağlam bir mutfak poşetinin kremayla doldurup köşelerden birini keserek aynı işlemi gerçekleştirebilirsiniz) . İkinci katı üzerine yerleştirip elinizle hafifçe bastırın ve kremanın yapışmasını sağlayın. İkinci katı da sütle hafifçe ıslatıp kremanın kalanını yayın ve pastayı streç filmle gevşekçe örtüp buzdolabına kaldırın. Sıra glazürü hazırlamaya geldi...


200ml'lik bir kutu sıvı kremayı 120gr sütlü çikolata ile benmari usulü eritin. Ufak bir çırpma teli ile karışımı hafifçe karıştırmak daha homojen bir doku oluşturmayı kolaylaştırıyor. Pastayı dolaptan çıkarıp, öncelikle kesme tahtası üzerinde kenarlarını düzeltin. Dört bir yandan ince birer dilim kesmek yeterli olacaktır. Çıkan parçaları sakın atmayın! Aşağıda tarifini vereceğim supangle, bu ufak parçaları değerlendirmek için birebir:-)


İstediğiniz büyüklükte kare ya da dikdörtgen parçalara kestiğiniz pasta dilimlerini altına yağlı kağıt yayılmış bir tel ızgara üzerine sıralayın. Benim pandispanyamdan 12 adet kare şeklinde pasta çıktı. Glazürü küçük bir cezve ya da kolayca dökmenizi sağlayacak başka bir saplı kaba boşaltın. Cezveyi pasta parçacıklarının üzerinde yavaş yavaş gezdirerek glazürle kaplanmalarını sağlayın. Pastalardan süzülen glazürleri yağlı kağıttan tekrar cezveye boşaltıp açık kalan kısımları kaplamakta kullanabilirsiniz.

Pastacıkları süslemek için üzerlerine bolca hindistan cevizi serpip, bir kaç parça meyve şekerlemesi iliştirebilir veya hazırda kestane şekeriniz varsa birer parça yerleştirebilirsiniz. Buzdolabında bir kaç saat bekledikten sonra servise hazırlar, afiyet olsun....


Aşağıdaki supangle tarifi çok sevdiğim arkadaşım Özlem'e ait. Tarif iki kilo süt için verilmiş ama ben aşağıya yarım kilo süt ile yapılacak şekilde yazıyorum. Bu miktar pandispanyamızdan arta kalan kısımları değerlendirmek için yeterli.
  • yarım litre süt
  • yarım su bardağı şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 tepeleme çorba kaşığı kakao
  • 1 tepemele çorba kaşığı un
Öncelikle kuru malzemeleri tencerede harmanlayın, yumurta sarısını ilave edip çırpın. Son olarak sütü ekleyip çırpma teliyle karıştırın. Tencereyi ocağa koyup kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Kaselerin veya ayaklı kup bardaklarının dibine irice kesilmiş pandispanya parçalarını yerleştirip, hazırladığınız muhallebiyi üzerlerine dökün. İsterseniz kek parçalarıyla ara katlar da oluşturabilirsiniz. Buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapın.
Afiyet olsun.

20 Responses to “Kestaneli-Çikolatalı Pastacıklar”

  1. # Anonymous Adsız

    Hii, neler yapmissin! Tülin'cigim bayilirim böyle seylere. Senden ne denediysem, simdiye kadar hic sasmadi. Bunlarin da cok güzel olacagina eminim. Dener denemez haberimi veriyorum. Bu arada sürekli yazmak istiyorum sana, arada kaynayip gidiyor. O meshur kekikler (Nutella kavanozuna bosaltmistim, kavanoz yarilandi bile caniko) var ya, zeytinlerime cok yakistilar. Biten zeytinlerin artan marinadini salata sosu yaptik Tülin, yani yok böyle birsey...

    Öpüyorum yanaklarindan, Mine  

  2. # Blogger Defne

    Tüliiiin, yine yapmışsın yapacağını :)). Eminim harika bir tat, ellerine sağlık. Ben kestaneli tatlara bayılırım ama hiç denemedim, bu ilk olabilir. Böyle usta bir elden çıkmış tarifle başlamak benim için de iyi olur.

    Sevgilerimle.  

  3. # Blogger sevdamavisi

    Sevgili Tülin ,
    ne güzel tarifler ne güzel bir site. ellerine sağlık. sevgiler  

  4. # Blogger munevver

    Tülinciğim,merhaba,çikolata var,kestane var,bu pastaya hayır dnilebilir mi? Çok nefis görünüyor.Tadının da öyle olduğundan eminim.Supangle de ne güzel olmuştur kim bilir?Eline sağlık.
    Sevgiyle,nane Limon.  

  5. # Blogger tata

    Sevgili Tülin, eminim tadi da görünüsü kadar güzeldir. Kücük kesilmis pastalar cok hosuma gidiyor nedense. Ugrastiriyor fakat deger.
    Sevgiler  

  6. # Blogger Nezaket

    Tulin, bende de hep tutan bir pandispanya tarifi var her turlu pasta yapiminda onu kullaniyorum. Dedigin gibi ama ufak tefek degisikliklerle her pasta baska bir lezzette oluyor. Bu pastaciklar cok guzel gorunuyorlar ellerine saglik.  

  7. # Blogger evcilkedi

    Beğenmene çok sevindim Mineciğim. Ben de yazmaya niyetliydim uzun süredir. Şeytanın bacağını kıracağım inşallah bu günlerde:-) Afiyetler olsun, bak ben zeytinlere klemedim henüz; iyi ki söyledin. Senin zeytin piyazından yapıp oraya ilave etmeli değil mi? Sevgiler,öpücükler...  

  8. # Blogger evcilkedi

    Defne çok sağol güzel sözlerin için. Ben kestaneyi çok seviyorum ve elimden geldiğince kullanmaya çalışıyorum. Tatlı ve tuzlu farketmiyor:-)

    Teşekkür ederim Sevda Mavisi, senin tariflerin de çok güzel...

    Sağol Münevverciğim, bu tariften sonra tatlılara biraz ara vermek lazım değil mi? Ne de olsa ev halkına yapsak da biz de yiyoruz.-) Sevgiler  

  9. # Blogger evcilkedi

    Haklısın Tata, biraz uğraştırıyor ama hem görünümü hem servis yapması daha kolay oluyor. Selamlar

    Merhaba Nezaket, garantili tarifler kullanmak gerçekten işimizi kolaylaştırıyor. Bazen onca yemek kitabına ne gerek var diyorum:-) Sevgiler  

  10. # Blogger Sibel

    Al benden de o kadar Tülinciğim, kendime 5 yıldızlılardan oluşan bir defter yapmak ve artık bu işleri bırakmak istiyorum bazen:)) Ama yeni şeyler denemek de her zaman cazip geliyor. Belki deneylerden bıktığım ileriki yaşlarda bu projemi gerçekleştirebilirim diye düşünüyorum şimdilik. Tarifin her zamanki gibi çok güzel, nefis görünüyorlar, bayıldım..  

  11. # Blogger evcilkedi

    Haklısın Sibelciğim, şu beş yıldızlı tarifler hepimizin hayali değil mi? :-) Ama yenilerini araştırmadan da duramıyoruz. Zaten öyle olmasa yemek dünyasında herşey çok durağan olurdu herhalde. Pastacıkları beğenmene sevindim. Selamlar  

  12. # Blogger Safran

    Tülin, şu anda ekrana yanlız bakmıyorum, inan bu yorumla da işyerinde bulunan tüm arkadaşlarımın duygularına tercüman olma görevini üstleniyorum, ELLERİNE SAĞLIK, MUHTEŞEM OLMUŞ! :)  

  13. # Anonymous Adsız

    Merhaba, ellerine sağlık pastalar muhteşem görünüyor.  

  14. # Blogger evcilkedi

    Merhaba Pembeli, çok teşekkür ederim yorumun için  

  15. # Blogger evcilkedi

    Safrancığım sana ve çalışma arkadaşlarına çok çok teşekkür ederim. Gerçekten çok sevindim beğenmenize. Selamlar hepinize...  

  16. # Anonymous Adsız

    Tulin'cim ya, ne zamandir yazacagim bir turlu elim degmedi. Uzun bir aradan sonra donusun muhtesem oldu diyeyim sen anla. Pespese yeme de yaninda yat cinsinden harika tarifler geliyor. Ben bu kestaneli tarifte takildim kaldim. Simdi biliyorsun, yaban ellerde kestane mestane gordugumuz yok oyle pek. Bu ara kremasini baska neyle cesnilendirebiliriz, ne tavsiye edersin? Ellerine saglik, bir dahaki sefere benim icin de ye bir dilim bunlardan, e mi?  

  17. # Blogger evcilkedi

    Merhaba Türkmenciğim, ben de sana karşı mahcubum, ilk fırsatta yazacağım, söz. Demek kestane bulmak mesele orada, konserve bile bulunmuyor mu? Ara kreması beyaz yapılıp orman meyveleri ilave edilebilir gerçi, ama çikolatalı yapmakta ısrar edersen aklıma kestaneden daha çok yakışan bir şey gelmiyor doğrusu. Hani fındık ezmesi filan ekle diyeceğim ama daha fazla kalori eklemeye de ne gerek var. Keşke sana bunlardan biraz tattırabilseydim!  

  18. # Anonymous Adsız

    Tülin'cigim, gecen hafta yaptim bu pastaciklari :) Cikolata, kestane ve o limonlu pandispanya bir araya gelince inanilmaz birsey oluyormus. Benim krema seninki kadar pütürsüz olmadi, keske kestaneleri rondoda filan cekseymisim. Buna ragmen tadi o kadar güzeldi ki, iki gün icinde bitiverdi. Pandispanyayi baska emellerim icin portakalli ve kakaolu olarak yeniden yapacagim. Krema tarifine de 5 yildiz verip, kenara not ettik. Kekimiz yoksa bile buzdolabinda sougutup, dondurmayla ya da cirpilmis kremayla kasiklariz diye düsünüyoruz :)  

  19. # Blogger evcilkedi

    Mineciğim afiyet şeker olsun, beğenmene çok sevindim. Bak kremayı dondurmayla yemek filan hiç aklıma gelmemişti ama bu karışımla belki doğrudan dondurma yapılabilir..... böyle fikir alışverişi yapmak hiç iyi olmuyor ama. Ben şimdi bizim semtte bir koşu yapıp geleyim, nasıl verilecek bu kilolar:-( Öptüm seni!  

  20. # Blogger Evren Yasa

    Evde konserve kestanem vardi guzel bir tarif ariyordum, kesinlikle yapilacak :)  

Yorum Gönder


  evcilkedi







© 2006 <$Bloevcilkedi| Blogger Templates by GeckoandFly.
No part of the content or the blog may be reproduced without permission.