Deneyip beğendiğim çok lezzetli ve besleyici bir çorba tarifi vermek istiyorum bugün. Enginar sevmeyenlerin bile hayır diyemeyeceği bir lezzetten söz ediyorum arkadaşlar. Tam bir vitamin deposu olmasının yanısıra oldukça lifli bir çorba ve az miktarı bile insanı uzun süre tok tutmaya yetiyor. Salata ile birlikte tek başına bir öğün olabilir. Çünkü ne zaman pişirdiysem, diğer yemekleri yiyemeden sadece çorba ile doyuyoruz. Özgün tarifi bakingsheet sitesinde görmüştüm ama kendimce eklemeler yapıp biraz daha farklı bir reçete oluşturdum. Enginar ile baklayı çok yakıştırdığım için tencereye kuru iç bakla da eklemeden edemedim. Neticede oluşan lezzet "iç baklalı enginar" yemeğinin sıvı halini andırsa da, kokusu ve tadı bu iki sebzeden bağımsız, çok değişik bir tat oldu:-)
Dondurulmuş veya taze enginar çanakları veya konserve enginar kalbi kullanabilirsiniz. Aşağıdaki malzeme yaklaşık 1 litre çorba için. Ben çorbaya su eklemek yerine haşladığım havuç, brokoli veya karnıbahar gibi sebzelerin suyunu biriktirip onları kullanıyorum.
4-5 adet enginar taze çanağı veya 1 küçük kutu konserve enginar kalbi
1/4 su bardağı dolmalık pirinç
1 orta boy soğan (küp küp doğranmış)
2.5 su bardağı sebze suyu
1/2 su bardağı kuru iç bakla
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
bolca doğranmış dereotu
1 su bardağı süt veya bir küçük kutu krema
Enginarları ufak parçalara bölün, doğranmış soğan, yıkanmış pirinç, bakla ve sebze suyuyla tencereye koyun. Dereotunun bir kısmını süsleme için ayırıp geri kalanını tencereye ilave edin. Baharatları da ekleyip ağır ateşte pişmeye bırakın. Tenceredeki malzemeler tamamen yumuşayınca tuz ve biberini kontrol edip el blenderi ile püre haline getirin. Bir bardak sütü veya eğer isterseniz kremayı ilave edip karıştırın. Kıvamı koyu ise daha fazla süt ilave edebilirsiniz. Küçük kaselere bölüştürüp, ortasına birer tatlı kaşığı kadar krema veya süzme yoğurt gezdirin, bolca dereotu serpip servis yapın. Eğer dilerseniz sebzelere az miktarda bezelye de ilave edebilirsiniz. Lezzeti çok fazla farkedilmese de, çorbanın rengini güzelleştiriyor. Afiyet olsun.
Tulincigim, ellerine saglik. Cok saglikli ve lezzetli bir tarif vermissin. Bende bakalyi enginara cok yakistiriyorum. Hemen hemen her gun corba oluyor bizim evde ve firsatini bulur bulmaz senin tarifi yapmak istiyorum. Sevgilerimle
Merhabalar, Blogunuza ilk defa az önce rastladım. Bir enginar sever olarak bu tarife yorum yazmadan da geçemedim. Ellerinize sağlık, çok lezzetli görünüyor. En kısa zamanda buzluktaki enginarlarımla deneyeceğim. Sizi de benim bloguma beklerim :) Sevgiler
Tülincim, bu akşam senin somonlu tartını yaptım, herkes çok beğendi :) Bu çorban da tam bana, daha doğrusu oğluma göre. Yemediği tüm sebzeleri çorba haline getirip yemesini sağlıyorum... Bu da denenecekler listesine girdi bile...
Merhaba Nezaket hoşgeldin. Tarifi beğenmene çok sevindim. Burada ne yazık ki pek çorba içmiyor insanlar, sıcağın da payı var muhakkak. Ama ben yapmadan edemiyorum. Sebze çorbaları içinde en sevdiğim de bu. Selamlar arkadaşım...
Merhaba Selen, ben de buzlukta hep enginar bulunduruyorum, büyük kolaylık. Umarım tarifi deneme şansınız olur. Ben de bu vesileyle bloğunuzu ziyaret ettim. Yanya yemekleri için çok güzel bir kaynak oluşturmuşsunuz, tebrik ederim.
Somonlu tartı beğenmenize çok sevindim Damla'cığım. Haber verdiğin için çok teşekkürler. Umarım küçük bey bu çorbayı da sever:-) Çok selamlar
Tulincigim, ellerine saglik. Cok saglikli ve lezzetli bir tarif vermissin. Bende bakalyi enginara cok yakistiriyorum. Hemen hemen her gun corba oluyor bizim evde ve firsatini bulur bulmaz senin tarifi yapmak istiyorum. Sevgilerimle
Merhabalar,
Blogunuza ilk defa az önce rastladım. Bir enginar sever olarak bu tarife yorum yazmadan da geçemedim. Ellerinize sağlık, çok lezzetli görünüyor. En kısa zamanda buzluktaki enginarlarımla deneyeceğim. Sizi de benim bloguma beklerim :)
Sevgiler
Tülincim,
bu akşam senin somonlu tartını yaptım, herkes çok beğendi :)
Bu çorban da tam bana, daha doğrusu oğluma göre. Yemediği tüm sebzeleri çorba haline getirip yemesini sağlıyorum... Bu da denenecekler listesine girdi bile...
Merhaba Nezaket hoşgeldin. Tarifi beğenmene çok sevindim. Burada ne yazık ki pek çorba içmiyor insanlar, sıcağın da payı var muhakkak. Ama ben yapmadan edemiyorum. Sebze çorbaları içinde en sevdiğim de bu. Selamlar arkadaşım...
Merhaba Selen, ben de buzlukta hep enginar bulunduruyorum, büyük kolaylık. Umarım tarifi deneme şansınız olur. Ben de bu vesileyle bloğunuzu ziyaret ettim. Yanya yemekleri için çok güzel bir kaynak oluşturmuşsunuz, tebrik ederim.
Somonlu tartı beğenmenize çok sevindim Damla'cığım. Haber verdiğin için çok teşekkürler. Umarım küçük bey bu çorbayı da sever:-) Çok selamlar
Ooooo.. Ben bu tarife şapka çıkartırım, vee ilk fırsatta da denerim.
Ellerine sağlık
İpek
Teşekkür ederim İpek, ziyaretiniz için teşekkürler
Tülinciğim,sebze sularıyla birlikte çok nefis bir çorba olmuş.Gerçekten tek başına yeterli.Eline sağlık.
Nane Limon
Tülin, ne hoş bir tarif sunmuşsun bize. Sağlıklı ve de şüphesiz lezzetli. Ellerine sağlık!
Senin nefis tariflerinin yanında benim çorbanın lafı mı olur Münevverciğim. Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için:-)
Merhaba Defne, umarım deneme şansın olur. Enginarın bu hali de çok lezzetli. Selamlar...