Arka arkaya iki sebzeli tarif olacak ama çok sevdiğim bu yemeği yazmadan edemedim. Pek çoğunuzun bildiğinden ve yaptığından eminim. Geleneksel usülden farklı olarak ben en alta tost ekmeği dilimleri yerleştiriyorum. Kalorisini fazla artırmadan, yemeğe biraz sufle havası veriyoruz böylece:-) Salata ile beraber sağlıklı bir öğün oluşturuyor. Önceden hazırlanıp ılık olarak servis edildiğinden, misafir beklenen durumlarda da kurtarıcı bir tarif.
- 400 gr dondurulmuş veya yarım kilo kadar taze ıspanak
- 1 orta boy soğan
- 1 közlenmiş kırmızı biber
- 2-3 çorba kaşığı krema
- tuz, taze çekilmiş karabiber, rendelenmiş muskat
- arzu ettiğiniz peynirden az miktarda
- 4 dilim beyaz tost ekmeği
- üzeri için az miktarda rende kaşar
- 750 gr süt
- 2-3 tepeleme çorba kaşığı un
- az miktarda sıvı yağ
- muskat rendesi
- 1 yumurta
Öncelikle (eğer tazeyse ufak doğrayın ) ıspanakları derince bir tavada az zeytinyağında soteleyin. Suyunu çekince doğranmış soğanları ilave edip karıştırın. Küp küp kestiğiniz közlenmiş kırmızı biberi ilave edin. Sebzelerin suyu çekilince baharatlarla tatlandırın ve ocaktan alın. Sıvı kremayı ilave edip karıştırın ve soğumaya bırakın. Az miktardaki krema ıspanağa kadifemsi bir doku kazandırıyor.
Beşameli hazırlamak için unu sıvı yağda biraz kavurup sütü ilave edin ve kaynayıncaya kadar çırpma teli ile sürekli karıştırın. Tuz, karabiber ve muskat rendesini ilave edip 2-3 dakika kadar kaynattıktan sonra ateşten alın. İçine 1 yumurta ilave edeceğimiz için biraz soğumasını beklememiz gerekiyor. Bu esnada kabuk tutmaması için ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin.
Fırınınızı 200 dereceye ayarlayın. Küçük kare borcamı hafifçe yağlayın, tost ekmeklerinin kenarlarını incecik keserek kabuklarından arındırın ve borcamın tabanına yerleştirin. Üzerlerine az miktarda süt gezdirerek nemlenmelerini sağlayın. Ispanaklı karışımı çok kalın olmayan bir tabaka halinde ekmeklerin üzerine yayın. Bu aşamada ıspanağın üzerine sevdiğiniz bir peyniri ufalayabilirsiniz. Artık ılık hale gelmiş olan beşamelin içine bir yumurta kırıp çabucak karıştırarak yedirin. Beşameli ıspanağın üzerini tamamen örtecek şekilde yayın ve en üste bir miktar rende kaşar serpin. Fırının alttan ikinci rafında 30-35 dakika kadar pişirin. Ilık olarak servis yapmanızı tavsiye ederim çünkü çok daha kolay ve düzgün kesilmesi mümkün oluyor.
Afiyet olsun.
eline sağlık...Selamlar
Sevgili Evcil Kedi
Su besameli sebzelerin kabagini, brokolisini, karnibaharini hep yaparim da ispanaklisini yapmamistim. Sen guzel diyorsan ben de denemek istiyorum. ellerine sagllik. Sevgiler
Teşekkürler Serin Mavi:-)
Merhaba Nükhet, teşekkür ederim ziyaretin için. Aslında ben de sadece ıspanağı ve karnıbaharı beşamel ilavesi ile pişiriyorum. Sen güzel diyorsan ben de kabak ve brokoliyi denemeye karar verdim:-) Selamlar
Bende de var böyle bir tarif, fakat altinda pogaca hamuru var. Seninki cok pratik olmus, ellerine saglik.
Sevgiler
Poğaça hamuru ile hiç duymamıştım sevgili Tata, tabanı daha kalın mı oluyor acaba? Bence o da denemeye değer. Teşekkürler bilgi için
Bende ekmek fikrine bayildim, bekleyen bayat ekmeklerle bu guzel tarifini deneyecegim.
Tesekkurler paylasimin icin.
Ellerine saglik.
Zeynep
Teşekkür ederim Zeynep, senin de ellerine sağlık şimdiden
Canım blogun çok samimi ve sıcak Blogunu Blogumda Sevdiğim Linklere eklemek isterim izin verirsen.
Sevgilerimle
Eda Suner
Cok güzel,ellerine saglik
ne güsel bi blog bu böle yaw... monitörden içeri böle usulca süzülesim geldi... mauwww mauuuwww die gelsem ben de yiebilirmiyim ;)