evcilkedi

evcilkedi mutfakta..... evcilkedi seyahatte.... evcilkedi heryerde...


Panettone



Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba. Son aylarda bloga istediğim sıklıkta yazamaz oldum. Hatta sevdiğim blogları da takip edemez oldum. Çeşitli sağlık problemleri ve vakitsizlikten kaynaklanan bu durumun kısa sürede düzelmesini umuyorum. Yine seyrek yazmamın bir sonucu olarak, daha çok yılbaşında tüketilen İtalyan'ların kek/ekmek karışımı Panettone tarifini de ancak şimdi yazabiliyorum.

Bu kış, bu tarifi pek çok kez yaptım. Pastane malzemesi satan bir dükkandan aldığım yağlı kağıttan yapılma silindir şeklindeki kalıplar en büyük yardımcım oldu bu konuda. Yine yağlı kağıttan, evde de hazırlayabileceğiniz, kesekağıdı benzeri minyatür kalıplar da bu işte kullanılabilir. Ama onunla da uğraşamam derseniz, allrecipes.com sitesinden aldığım ve aslında ekmek makineleri için verilmiş bu tarifi tamamiyle makinenizin haznesinde pişirebilirsiniz. Ben her seferinde sadece hamuru makinede tutup, mayalandıktan sonra kalıba yerleştirdim ve ikinci kez mayalandıktan sonra 180-200 derece arasındaki fırında pişirdim. Tercih sizin. Hazır alınanlara oranla çok daha düşük kalorili ve sağlıklı olan bu ekmek, özellikle yapıldığının ertesi günü, ısıtılarak yendiğinde çok lezzetli oluyor.


(kap ölçüsü olarak 240 ml alan bir su bardağı kullanın)
  • 3/4 kap ılık su
  • 60 gr yumuşamış tereyağı
  • 2 yumurta
  • 3.5 kap un (tercihan ekmeklik un)
  • 4-5 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı süt tozu (veya 1/4 kap süt)
  • 1 paket vanilya
  • 1.5 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı toz maya
  • 1/2 kap meyve şekerlemesi
Meyve şekerlemesi olarak hazır paketlerden alabileceğiniz gibi, evde varsa portakal veya incir reçeli tanelerini ufak doğrayabilir, kuru üzüm, damla çikolata veya yine hazır kiraz şekerlemesi ekleyebilirsiniz. Yandaki resim, eriyen damla çikolatalardan harelenmiş panettone:-)

Hamuru ekmek makinesinde tutacak ve orada pişirecekseniz, kuru ve sıvı malzemeleri makinenizin kılavuzunda önerildiği sırayla yerleştirin, temel ekmek yapma programını çalıştırın. İlk bir saatin sonunda malzeme ekleme düdüğü öttüğünde meyve şekerlemelerini ilave edin ve pişmeye bırakın.
Eğer sadece hamuru makinede tutacaksanız, yine kılavuzda belirtilen sırayla malzemeleri yerleştirin. Hamur hazırlama programını seçin. Yoğurma işlemi bitmeden 2-3 dakika önce (yani pek çok model için makine çalışmaya başladıktan 16-17 dakika sonra) meyve şekerlemelerini ekleyin. Hamur hazırlama programında makine sadece ilk 20 dakika yoğun bir karıştırma yapıp sonra dinlendirme ve mayalandırmaya geçiyor. Eğer makinenizin çalışma prensibi farklıysa, meyveleri o süreye göre ekleyin. 2-3 dakikadan fazla yoğrulmak dağılmalarına yol açıyor.

Mayalanan hamuru tezgaha alıp çabuk hareketlerle top haline getirip yağladığınız kalıba yerleştirin. Biraz yumuşakça ama ele yapışmayan bir hamur oluyor. Ilık bir ortamda tekrar mayalandıracağınız hamuru, önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirin. Eğer fırınınız hızlıysa ve çabuk kızarıyorsa 180'e düşürebilirsiniz. İçinin iyice pişmesi için bu süre gerekli, kek görünümünde olsa da ekmek pişirdiğinizi unutmayın:-)
Pişen ekmeğinizi tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın. Tazeyken de çok lezzetli olsa da, bir sonraki gün ekmek kızartıcıda ısıtıp, üzerine hafif tereyağı ve reçel sürülmüş haliyle tüketmeye çalışın. Bana hak vereceksiniz.... afiyet olsun.












*** Kullandığım kağıt kalıbı merak eden arkadaşlar için yandaki fotoğrafı yerleştirdim. Umarım fikir verir.

13 Responses to “Panettone”

  1. # Anonymous Adsız

    Tulin, hosgeldin :) Ekmek makinasinda pisirilmesi cok iyi bir fikir olmus, en kisa zamanda denenecektir..Sekeriyle oynayabilir miyim sence? Cocuklar boyle tatlimsi ekmekleri cok seviyorlar, eger yeterince tatliysa hic dokunmayayim.
    insallah, saglik problemlerin de biran evvel duzelir, seni bizden sikca ayirmaya basladilar :(  

  2. # Blogger Safran

    Tülincim, hoşgeldin :) Bu tarife bayıldım, ekmek makinesinde hazırlanabiliyor olması çok güzel, muhakkak denenecekler arasına alındı, sevgilerimi gönderiyorum :)  

  3. # Blogger evcilkedi

    Merhaba Betül hoşbulduk. İnşallah bu son ayrılık olur bence de. Şeker konusuna değindiğin iyi olmuş. Orijinal tarifte 2 çorba kaşığı diyordu ama ben deneme-yanılma yöntemiyle beşe çıkardım. 2 kaşık az geliyor, 5 kaşık ise dediğin gibi tatlımsı bir ekmek olmasını sağlıyor, kek kadar tatlandırmıyor. Zaten içindeki meyve şekerlemeleri de tat veriyor. Haddim olmayarak bir kez bu şekilde deneyip, olmazsa kendi ağız tadınıza uygun hale getirmeni tavsiye ediyorum. Sevgiler ve teşekkürler.

    Merhaba Safran, teşekkür ediyorum ilgine. Umarım tadını sen de ufaklık da seversiniz:-) Benden de sevgi ve selamlar..  

  4. # Blogger Tijen

    Tülin'ciğim,
    Yeniden sesini duymak çok güzel. Kayınpederin için acil şifalar diliyorum. Bir yaştan sonra hastalıklarla daha çok uğraşmak zorunda kalıyor insan değil mi? Aman ağız tadınız eksilmesin.
    Tijen  

  5. # Blogger pandora

    Tülin, merhaba, panettoneyi çok severim ben, hiç yapmayı denememiştim, denemek isterim senin tarifinle :) Selamlar..  

  6. # Blogger evcilkedi

    Hoşgeldin Tijenciğim, haklısın büyüklerin yaşı ilerledikçe hastanede geçirilen zaman dramatik bir şekilde artıyor. Ama umudumuzu kaybetmiyoruz yine de. Sevgiler suyun öbür tarafından...  

  7. # Blogger evcilkedi

    Merhaba Pandora, seni tekrar blogger'da görmek çok güzel. Yeni sayfanı zevkle ziyaret ettim. Tarifi beğenmene sevindim, umarım tadı da hoşuna gider, selamlar  

  8. # Blogger Hanife

    Tulin'cigim hosgeldin,
    Tarifi cok begedim, denemeyi dusunuyorum. Su bahsettigin yagli kagittan silindir kalibi merak ettim. Ekmek makinam var ama onunla yaparsam bu kadar guzel kabarmaz saniyorum. Tarifi deneyecegim, sagolasin paylastigin icin..
    Saglik sorunlarinin da biran once duzelmesini diliyorum..  

  9. # Blogger one ben bir sey

    Tülinciğim,
    Geçirdiğim operasyon dolayısıyla bırakmış olduğunuz nazik geçmiş olsun mesajına teşekkür ederim
    sevgilerimle  

  10. # Blogger evcilkedi

    Hanifeciğim merhaba, bahsettiğim kalıbın bir fotoğrafını eklemeye çalıştım ama blogger şu anda izin vermiyor. İlk fırsatta tarifin altına ekleyeceğim fotoğrafı. Ben de doğrusu hamuru makinede tutup ayrı bir yerede pişirmeni tavsiye edeceğim, ne de olsa ikinci kez kabartınca daha iyi oluyor. Bu tür kalıp bulamazsan, fırına girebilen dar tabanlı ve yüksekçe bir tencereye (mesela 2 litrelik),yağlı kağıt kaplayıp kullanabilirsin, ya da büyükçe iki adet konserve kutusunu yine kağıtla kaplayıp hamuru ikiye bölüp paylaştırabilirsin. Aslına bakarsan makinede mayalanan hamuru tezgaha alıp bir kaç kez yoğurduktan sonra tekrar yoğurma haznesine yerleştirip bu kez fırında pişirebilirsin. Yuvarlak yerine kare panettone olur:-) Ne de olsa makinenin haznesi fırının sıcağına dayanır. Sevgiler  

  11. # Blogger evcilkedi

    Ne demek Candancığım, umuyorum bütün şikayetlerin kaybolmuştur, sana sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum arkadaşım. Sevgiler  

  12. # Blogger munevver

    Tülinciğim,merhaba!.Seni tekrar bloğunda görmek ne güzel..Umarım,problemler hallolmuştur.Tijen de yazmış,bir arkadaşım demişti:'Bizler artık anne,babalarımızın hastalıkları ile uğraşacak yaşa geldik,bumdan sonra böyle' diye.Çok haklıymış.Sana kolaylıklar,dayanma gücü diliyorum ve öpüyorum.Panettone çok güzel,eline sağlık...  

  13. # Blogger evcilkedi

    Merhaba Münevver, ziyaretin için çok teşekkür ederim. Haklısın, belli bir yaştan sonra ,insanın çevresinde sorunlardan başka bir şey yokmuş gibi geliyor. Ama ne yapalım ki herşey bizler için. İyiyi de kötüyü de aynı metanetle karşılamaya çalışıyoruz. Allah hepimize kolaylık versin. Sevgiler gönderiyorum...  

Yorum Gönder


  evcilkedi







© 2006 <$Bloevcilkedi| Blogger Templates by GeckoandFly.
No part of the content or the blog may be reproduced without permission.