Tart deyince insanın aklına tatlı geliyor ama bu tuzlu tart arkadaşlar. Aslında quiche-kiş olarak da adlandırılabilir ama biraz daha alışılmış bir tanım olması açısından tart daha doğru gibi geldi. Tarif çok sevgili arkadaşım Ebru'ya ait. Zaten fotoğraflar da onun özenle hazırladığı sofrasında ve mutfağında çekildi. Ebru ve eşi bundan bir kaç ay önce Antibes'e yaptığımız ziyarette eşimle beni güzel evlerinde çok candan ağırladılar, sağolsunlar. Bu tarif (ve diğerleri) uzun zamandır yayınlanmayı bekliyor. Pırasa ve somonun bu kadar uyumlu olabileceğini, bu tartı tadana kadar düşünememiştim. Eğer füme lezzetleri seviyorsanız bu tarif tam size göre. İlla ki somonsuz olsun derseniz, iç malzemesini aynı tarifle ama küp küp kesilmiş, tütsülenmiş bir peynirle de hazırlayabilirsiniz. Önceden hazırlanıp gelen misafire ılık olarak servis edilebilecek çok kullanışlı bir tarif. Ayrıca yanında yeşil salata ile hafif ama doyurucu bir öğün.
Aslında tarifin kesin bir malzeme listesi yok. Başlangıç olarak aşağıdaki ölçülerin 32cm çapında alçak kenarlı bir tepsiye tam geldiğini belirteyim. Ebru hazır tart hamuru ile yapıyor; ben de aynı yöntemi kullandım. Dilerseniz kare milföy hamurlarını birleştirerek tepsinin tabanını kaplayıp kullanabilirsiniz ama öylesi bana fazla yağlı geliyor. Her zaman kullandığınız bir hamur tarifiniz varsa, daha ufak çapta bir tepsi için onu hazırlayabilirsiniz veya aşağıda vereceğim ve 24cm'lik kelepçeli kalıba tam gelen tarifi kullanabilirsiniz.
tart hamuru için:
- 250 gr. un
- 120 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1 yumurta
- 1 kahve fincanı kadar su (azar azar eklenecek)
- 1 çay kaşığı kadar tuz
- yarım kilo kadar pırasa
- 100 gr füme somon
- 1 yumurta
- 200ml'lik bir küçük kutu krema (düşük kalorili olabilir)
- bolca doğranmış dereotu
- üzerine serpmek için kaşar peyniri rendesi
- tuz, karabiber
Hazır hamur kullanıyorsanız, yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamuru yerleştirin. İçi hazırlamak için pırasaları yıkayıp yarım santim kalınlığında doğrayın ve az yağda kavurun. Suyunu çektikten sonra elinizde orta boy bir komposto kasesini dolduracak kadar pırasa kalmalı. Biraz soğuduktan sonra içine tuz ve arzu ettiğiniz miktarda karabiber ve bolca dereotu ekleyin. Somon füme dilimlerini tavla zarı şeklinde doğrayıp pırasaya ilave edin. Elde ettiğiniz karışımı tepsideki hamurunuzun üzerine yayın. Ayrı bir kapta 1 yumurta ve bir küçük paket kremayı çatalla çırpıp iç malzemesinin üzerine ekleyin. Arzu ettiğiniz miktarda rende kaşarı tepsinin üzerine serpiştirip, önceden ısıttığınız 180C fırına yerleştirip yarım saat kadar pişirin. Ilık veya soğuk olarak servis yapın. Eğer muffin kalıplarında tek porsiyonluk olarak hazırlamak isterseniz, iyi pişmeleri için fazla derin yapmamaya gayret edin. Afiyet olsun.
Harika gorunuyor. Fume somon s1kca aliyoruz ve bazen artiyor. Bu sekilde degerlendirmek guzel olur. Sevgiler.
Merhabalar
Bloğunuzu tesadüf eseri gördüm. Çok güzel herşey tebrik ederim.Tart ve daha önce yapmış olduğunuz ıspanaklı tavuk sarma nefis görünüyor.Elinize sağlık.
Hesna
merhaba, şahane ikili ... Bayıldım bu tarife... Ellerinize sağlık
Hepinize teşekkürler arkadaşlar. Farklı lezzetleri denemek lazım değil
mi?:-)
Füme lezzetleri seviyoruz, somon baligini da cok seviyoruz, mutlaka deneyecegim, sunumu da cok hos duruyor.
Ellerine saglik.
Sevgiler.
Çok teşekkür ederim sevgili Tata. Umarım dener ve beğenirsiniz. Selamlar...